Dit gebeurde er op de openingsdag van de U13 Cup

  • zondag 28 mei 2023
  • Davey Euwema

De eerste dag van de CVV Zwervers U13 Cup zit erop. Onder het toeziend oog van een goed volgepakt Sportpark de Couwenhoek werkten de voetballers uit zeven landen een druk programma van maar liefst achttien wedstrijden af. Wat viel op tijdens de openingsdag?

Zwervers strijdend ten onder
Het viel van te voren al min of meer te voorspellen, maar het team van CVV Zwervers kreeg het moeilijk in eigen huis. De Capellenaren troffen in poule A Dynamo Kiev, Borussia Dortmund en KRC Genk. Na drie wedstrijden stonden er helaas nul punten op het scorebord.

De openingswedstrijd tegen de Oekraïense ploeg ging met 3-1 verloren. Daarna weerde de ploeg zich kranig tegen Dortmund - nota bene een drievoudig winnaar van het toernooi. Zwervers kwam echter ondanks herhaaldelijke pogingen niet tot scoren: 0-2.

In de laatste poulewedstrijd trad de ploeg aan tegen het Belgische Genk - vooraf al getipt als favoriet door verslaggever Hans Stofkooper. De Zuiderburen haalden flink uit in het duel, want in dertig minuten schoten ze maar liefst vijf keer raak. Met een eindstand van 5-0 viel het doek voor Zwervers.

Genk imponeert
De riante overwinning van Genk op de gastheren vormde slechts een klein deel van een indrukwekkende openingsdag voor de verliezend finalist van 2019. De club bleef de hele dag foutloos en incasseerde geen enkele tegentreffer. Ook Dortmund en Dynamo Kyiv werden verslagen, al zij het met een wat meer bescheiden uitslag. Beide duels eindigden in 1-0 in het voordeel van de Belgen. Daarmee pakten zij als enige ploeg de volle negen punten in de groepsfase.

Oekraïners krijgen indrukwekkend welkom - en stoten door
De deelname van Dynamo Kiev aan het toernooi was vooraf groot nieuws. Met behulp van een crowdfundingsactie kreeg CVV Zwervers de reis- en verblijfskosten voor de Oekraïners bijeen en dus kon een delegatie van de club afreizen naar het toernooi.

De openingsceremonie, gepresenteerd door Radio Capelle-commentator Kasper Luchtmeijer, bleek een emotionele gelegenheid. Na hun aankondiging ontvingen de jonge Oekraïners een staande ovatie van het publiek, waarna de voltallige ploeg het volkslied "Sjtsje ne vmerla Oekrajiny" (vrij vertaald: Oekraïne is nog niet vergaan) uit volle borst meezong.

Het bleek een voorproefje voor een sterke groepsfase. Het openingsduel tegen Zwervers, waarbij Dynamo met het blauw-geel gedrapeerd om de schouders het veld betrad, werd met 3-1 gewonnen. Een tweede zege tegen Borussia Dortmund betekende een plek in de kwartfinales. Alleen KRC Genk bleek te sterk, maar twee overwinningen waren genoeg om een tweede plek in Poule A vast te stellen.

Britse clubs delven het onderspit
In de Premier League stevenen Leeds United en Leicester City af op degradatie. Helaas deden de twee ploegen het in de groepsfase van de U13 Cup het niet veel beter: beiden eindigden in hun poules op de laatste plaats. Leicester hield Club Brugge in Poule C nog op een 1-1 gelijkspel, maar verloor van Feyenoord en Paris Saint Germain.

Leeds kwam nog slechter voor de dag en eindigde samen met Zwervers aan het eind van de dag als enige ploegen zonder punten. Ajax (0-3), FC Midtjylland (3-1) en Bayer Leverkusen (0-2) rekenden stuk voor stuk af met The Whites. 

Foto: Andre Miltenburg

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 28 mei 2023