Coach VCN Ferry van Hal: "Ik voel me net een gladiator die de arena wordt ingedonderd"

  • zondag 10 januari 2021
  • Thomas Bresser

De Eredivisieclubs in het volleybal hebben de competitie hervat. Zowel bij de heren en dames worden alle spelers en speelsters elke wedstrijd getest. Volleybalvereniging Capelle Nieuwerkerk besloot om op 9 januari 2021 niet te spelen in de Eredivisie. De club wilde wachten op de persconferentie van aankomende dinsdag.

De reden dat de club nog niet in actie kwam op 9 januari was héél simpel volgens coach Ferry van Hal: "De club blijft nog extreem voorzichtig en vindt het niet netjes richting de samenleving om nu al te gaan spelen". Een aantal spelers van de club heeft mensen verloren aan COVID-19, vertelt Ferry, die zelf ook het nodige heeft meegemaakt met betrekking tot het COVID-19 virus. Hij vindt het niet gek dat zijn spelers nog niet willen spelen: “Als je mensen hebt verloren aan deze ziekte komt het ineens heel dichtbij. Ik ben zelf ook gymnastiekleraar, ik zie het bij mij op school gebeuren. Volledige klassen vallen uit. Er wordt maar gezegd dat jongeren er geen last van hebben, dat is een hele grote fabel”.

Luister hier het volledige interview met Ferry van Hal

De club wil wel graag op het allerhoogste niveau van Nederland gaan spelen, maar dus niet vóór 9 januari. Als VCN de 16e van januari niet speelt kan het zijn dat de Nederlandse Volleybalbond de club uit de competitie haalt. Dat wil de club voorkomen en zullen ze dus 16 januari aan moeten treden tegen ZVH Heren 1. De club hoopt dan dat de besmettingen flink gedaald zijn. “De spelers die dan nog gewetensbezwaren hebben doen die wedstrijd dan niet mee, ik ga daar volledig mee akkoord. Ik vind gezondheid belangrijker dan wat dan ook", vertelt de coach.

"Het is niet netjes dat je midden in een lockdown, terwijl de besmettingen hoog zijn en de ziekenhuizen vol liggen, vrolijk gaat staan volleyballen", aldus Ferry van Hal

Als het gaat om het gevoel naar de maatschappij toe vindt Van Hal het schandalig dat de Eredivisies mogen spelen: "Ik voel me net een gladiator die de arena wordt ingedonderd". Van Hal begrijpt wel dat men wil dat er gespeeld gaat worden, maar hij is het er niet mee eens dat de Volleybalbond het argument gebruikt dat alle teams in een bubbel leven:

”Een bubbel is een glazenhuis, als je in een bubbel leeft ga je met zijn alle in quarantaine en ga je niet naar de supermarkt. Dus de bond moet niet zeggen dat alle eredivisies in een bubbel leven, want dat is gewoon onzin”, aldus trainer Van Hal.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 10 januari 2021
Geen andere berichten van 2021-01-10 gevonden.