Het voetbalseizoen ten einde: wat nu?

  • vrijdag 3 april 2020
  • Davey Euwema

De KNVB maakte begin deze week bekend dat competities in het amateurvoetbal niet meer zullen hervat als gevolg van de coronacrisis. Met zo'n ingrijpend besluit volgen vanzelfsprekend veel vragen. Welke gevolgen heeft het stopzetten van het seizoen? IJssel-Sport zet de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Geldt het besluit voor alle competities?
Het besluit van de KNVB geldt voor alle competities, mannen, vrouwen en jeugd op alle niveaus in heel Nederland. Er geldt op dit moment nog een uitzondering voor competities waarin wordt gestreden om Europese tickets. Dit gaat om de Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaal en Eredivisie O19. Hier wordt nog naar gekeken. 

Waarom wordt er geen promotie/degradatie toegepast?
De KNVB laat in een reactie op haar website weten dat het niet toepassen van promotie/degradatie volgens de bond  het meest eerlijke en duidelijke besluit is. Volgens de KNVB is er door het niet uitspelen van de competitie geen eindstand op basis waarvan een eerlijke promotie/degradatie kan worden toegepast.

Spelen teams in de degradatiezone volgend seizoen op hetzelfde niveau?
Teams die bij het stopzetten van de competitie in een positie stonden waardoor degradatie een mogelijkheid was, blijven volgend seizoen in principe op hetzelfde niveau actief. Het bestuur amateurvoetbal heeft echter de mogelijkheid om teams op een lager niveau in te delen, zolang de belangen van anderen daardoor niet worden geschaad.  Clubs kunnen aanvraag voor doen bij KNVB.

Hoe zit het met bekertoernooien?
Net als de competities zijn ook alle bekertoernooien per direct stopgezet en worden dus ook niet uitgespeeld. De KNVB verwacht op 1 mei uitsluitsel te kunnen geven over welke clubs zullen worden toegelaten tot het volgende bekertoernooi voor betaald voetbal.

Wat gebeurt er met tuchtzaken en tuchtrechtelijke verenigingsstraffen?
Lopende tuchtzaken zullen ongeacht de stopzetting van het seizoen wel worden afgehandeld. De meeste tuchtzaken worden schriftelijk afgehandeld en worden op de gebruikelijk wijze afgehandeld. Voor de behandeling van tuchtzaken waarin een mondeling onderzoek noodzakelijk is, wordt het inzetten van digitale communicatiemiddelen onderzocht. De tuchtrechtelijke straffen komen niet te vervallen. Boetes dienen te worden voldaan en teams die uit de competitie zijn genomen worden als gedegradeerd beschouwd. Dergelijke teams zullen in het volgende seizoen in de naast lagere divisie of klasse worden geplaatst.

Wat als er voor 1 juli weer mag worden gevoetbald?
De competities worden ook dan niet hervat. Als de overheid aangeeft dat er weer mag worden gevoetbald, dan is het voor clubs toegestaan om oefenwedstrijden en toernooien te organiseren.

Worden clubs met financiële problemen door de crisis bijgestaan?
De KNVB laat weten er alles aan te zullen doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden. De bond heeft besloten dat de twee resterende maandelijkse incasso's van april en mei niet worden uitgevoerd. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Ook maakt de KNVB zich samen met NOC*NSF en de overheid sterk voor een noodfonds voor de sport.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 3 april 2020