Slepend vochtprobleem Swanla nadert ontknoping

  • zaterdag 21 maart 2020
  • Philip van Es

Het slepende vochtprobleem in de sporthal van Dorshuis Swanla nadert de ontknoping. ZVH-voorzitter Joke Scheffers-Veerman is blij dat de malaise in de sporthal bijna over is. "Veilig sporten, daar draait het uiteindelijk om."

Het probleem in de sporthal speelt al langer beaamt Scheffers-Veerman in het radioprogramma IJssel-sport. "Vorig jaar heb ik ook bij de gemeenteraad ingesproken, want er waren meerdere teams die hinder ondervonden van de situatie. Er blijft nu teveel vocht in het gebouw hangen en dat slaat neer op de speelvloer waardoor die spekglad wordt. Daardoor kon er niet veilig gespeeld worden."

Lees ook: Kwart miljoen voor vochtprobleem thuishaven ZVH

Veilig sporten met een prijskaartje
Jan Verbeek, wethouder Sport in de gemeente Zuidplas, onderkent het probleem en het hoge prijskaartje, een kwart miljoen euro, van de maatregelen in gesprek met IJssel-sport. "Het is een fors bedrag. Op korte termijn hebben we maatregelen genomen, die hebben geholpen. Ik heb de raad toen toegezegd dat we met definitieve maatregelen zouden komen. Die hebben we in samenspraak met het Dorsphuis Swanla en ZVH gevonden. Daar hangt een groot prijskaartje aan en dat is best even schrikken. Maar er moet gewoon veilig gesport kunnen worden."

Het dak
In het maatregelenpakket dat de wethouder aan de gemeenteraad voorlegt zit geen oplossing voor het te lage dak van sporthal Swanla. "De volleybalclub heeft daar gelukkig dispensatie voor gekregen van de bond. De hal is destijds gebouwd voor 40 jaar. Dat is de normale afschrijvingstermijn voor een sporthal. Als gedurende de tijd de normen worden aangepast of er komt een andere sport in met andere eisen dan kun je niet na twintig of dertig jaar zeggen dat je er een ander dak opzet. Zo werkt dat helaas niet."

Vertraging
Door de problemen met het coronavirus wordt het voorstel voorlopig nog niet besproken door de gemeenteraad. Wethouder Verbeek hoopt toch dat er op korte termijn duidelijkheid is.

"We zijn in overleg om dit plan in de zomer uit te voeren", zegt Verbeek. "Het zou heel jammer zijn als we dit niet in de zomer kunnen afronden en in het najaar pas klaar zouden zijn. Het streven is om dit in de zomer klaar te hebben. Ik ben positief ingesteld, en ga ervanuit dat we dat gewoon halen. Met andere scenario's hou ik nog geen rekening. Maar in deze onzekere tijd weet je het nooit zeker."

Het aanhouden van de noodoplossing, ontvochtmachines en de verwarming hoger draaien, is volgens Scheffers-Veerman van ZVH onwenselijk. "Het is te hopen dat we daar in het nieuwe seizoen niet mee geconfronteerd worden. Die machines staan met veel herrie te draaien. Dat is hinderlijk als je aan het sporten bent, je kunt elkaar bijna niet verstaan. In combinatie met het stoken wordt de temperatuur ook heel hoog. Dat is voornamelijk bezwaarlijk voor het Dorpshuis Swanla die nu met hoge energiekosten te kampen hebben. Ik heb er hoop op dat het goed komt."

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 21 maart 2020