Kampioenspoule een leermoment voor ZVH

  • zondag 23 februari 2020
  • Philip van Es

ZVH strijd voor het eerst sinds jaren weer mee om de landstitel. In de kampioenspoule zijn de Zevenhuizense volleyballers een outsider, zo bleek ook tegen bekerwinnaar Lycurgus uit Groningen. n.

ZVH kwam in bij vlagen goed mee, maar verloor ruim met 3-0. Voor spelverdeler Bram Wiltenburg is de kampioenspoule een leerzaam toetje aan het einde van het seizoen. "We kunnen in principe vrij spelen. In deze wedstrijd kunnen we individueel groeien omdat we nu tegen de besten van Nederland spelen."

In de kampioenspoule willen de Zevenhuizenaren geen ploeg zijn die voor spek en bonen meedoet. "Van Taurus willen we twee keer winnen", legt Wiltenburg uit. "Daarnaast willen we thuis nog één of twee keer stunten, zodat we toch met Sliedrecht Sport om die vierde plek kunnen strijden."

Coach Kristian van der Wel sluit zich na afloop van het duel aan bij de woorden van Wiltenburg. "Het zou mooi zijn om een plekje te stijgen. Maar je moet reëel zijn, we moeten dit als een leerschool zien. Dat wil ergens ook niet, want je wil toch winnen. Dat deden we vandaag ook, maar tegen Lycurgus hielden we dat niet vol. We moeten het tegen andere tegenstanders laten zien."

Stappen maken

Lycurgus gaf ZVH in de eerste wedstrijd van de kampioenspoule bij vlagen volleyballes. Volgens Wiltenburg zijn deze wedstrijden leerzaam voor RECO/ZVH. "Zij maakte een paar mooie ballen. Daar kunnen wij nog niet tegenop. Als we zulke dingen in ons eigen spel kunnen verwerken maken we als team een hele grote stap."

De insteek van de wedstrijd was voor Van der Wel echter om Lycurgus te verrassen: "Je hoopt ergens dat je vandaag kan stunten om echt mee te doen in de kampioenspoule. Achteraf moeten we constateren dat Lycurgus een maatje te groot was, maar ik heb mooie dingen van het team gezien. We hebben bij vlagen heel leuk spel laten zien."

Waar het schip strandt

Voor aankomend seizoen is de selectie van ZVH nagenoeg rond. Van de vaste kern hebben tien spelers aangegeven te blijven, één speler vertrekt en één speler zit nog in dubio met zijn beslissing. Van der Wel wil nog geen namen noemen om de druk op spelers niet te verhogen. "Het is niet chique als ik namen ga noemen, daar wil ik spelers de vrijheid in geven. Ze hebben het al lastig zat met hun keuzes. Uiteindelijk horen we het vanzelf. Volgend jaar hopen we met de groep een stapje te zetten."

Dat de ploeg grotendeels bij elkaar blijft, lijkt een goed teken. Zeker gezien het groeiende spel van ZVH gedurende het seizoen. Waar het schip de aankomende jaren zal stranden durft Van der Wel nog niet te zeggen, maar de coach is helder over de ambities. "Als je voor jezelf het hoogste niet ten doel stelt, dan ga je het zeker niet redden."

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 23 februari 2020