Grapje leidde tot NK-titel Masters Synchroonzwemmen

  • dinsdag 28 januari 2020
  • Kasper Luchtmeijer

Wat begon als een geintje eindigde gisteren serieus in het Nederlands Kampioenstitel Masters duetten 30-39 jaar. Rowenna Tiggeloven en Darya Navaselskaya dragen die titel sinds gisteren, nadat ze na een Technische en Vrije Uitvoering als eerste eindigden bij de duetten 30-39 jaar.

Begin van het seizoen grapten trainster Rowenna en Darya, respectievelijk voormalig ACZ- en Wit-Russisch synchroonzwemsters, om mee te doen als Masters. De Master-wedstrijden vinden plaats in verschillende leeftijdscategorieën vanaf 25 jaar. Dit grapje veranderde in een besluit. En de een-paar-maanden-één-uurtje-per-week-trainingen eindigden afgelopen weekend uiteindelijk in deze Nederlands Kampioenstitel.

Darya kwam zon drie jaar geleden bij de Synchroonafdeling van ACZ op verzoek van de Technische Commissie om het trainersteam te versterken en de toenmalige selectiezwemsters naar een hoger niveau te brengen. Rowenna, als kind bijna 25 jaar geleden begonnen bij de Synchroonafdeling van ACZ, is eveneens trainster en lid van de Technishe Commissie. Behalve als trainers bleken ze ook in het water een goed duo te vormen. Na een grote voorsprong na de Technische Uitvoering (TU) hadden ze voldoende ruimte om hun eerste plaats na de Vrije Uitvoering (VU) te handhaven. Met als resultaat een Kampioenschapstitel die ACZ nog niet eerder gepoogd had te veroveren.

Niet alleen Darya en Rowenna behaalden mooie resultaten. Er waren ook drie zilveren en twee bronzen medailles voor ACZ. Het zilver ging naar de jonge Senioren-ploeg met Kim en Floor Schallenberg, Manoya Yapar, Marleen Brandhorst, Maria Lorenzini, Laura Sijben, Laura van Meel en Hester Cup (reserves Amy van der Well/Floor Speckens). Met hun VU wist de ploeg met verve te winnen van hun rivaal ZPCH en hun 1,7 punt achterstand na de TU tot 0,4 punt terug te brengen. Helaas niet voldoende voor het Nederlands Kampioenschap, maar wat was iedereen trots op deze geweldige VU.

Zilver en brons waren er ook bij de duetten VU: Maria Lorenzini won met KNZB-duetpartner Merel Leuring van AZC (red.: Alphen a.d. Rijn) het zilver, gevolgd door het duet van Kim Schallenberg en Manolya Yapar. Het Nederlands Kampioenschap ging naar het Nationaal Duet Noortje en Bregje de Brouwer, die zich (zoals heel Nederlands Synchroonzwemmen hoopt) binnenkort plaatsen voor de Olympische Spelen 2020. Ook de vierde en de vijfde plek waren voor ACZ: Laura van Meel en Hester Cup (die een dag eerder met haar Technische Solo ook net naast de medailles greep) eindigden als vierde, Floor Schallenberg en Floor Speckens behaalden de vijfde plaats.

Voor Maria Lorenzini hield het daarbij niet op: zij bemachtigde ook het zilver bij de VU soli, gevolgd door de solo van Kim Schallenberg met het brons. De zesde en achtste plaats bij de soli VU waren respectievelijk voor Hester Cup en Laura Sijben.

Trots verliet de ACZ het SKWA in Hoofddorp. Wie weet is volgend jaar het Nederlands Kampioenschapstitel ploegen dan ook voor de ACZ Senioren. Een van de weinige landstitels die nog op het lijstje ontbreken.

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 28 januari 2020