CSV wint schaakbeker

  • maandag 13 april 2015
  • Redactie

Op vrijdagavond 10 april speelden CSV tegen Rokado om de RSB wisselbeker. Beide teams waren compleet in de sterkst mogelijke opstelling met een licht gemiddeld ratingvoordeel voor CSV: 2134 tegen 2079.

Aan bord 3 ontmoette Jan Peter Bogers met zwart Ben Boog (2064). Het was een gelijk opgaande strijd en om 22 uur werd tot remise besloten op voorstel van Jan Peter: 0,5-0,5.

Aan bord 1 lootte Léon Koster zwart tegen Hans van der Linden (2122). Al na een paar zetten ging er iets vreselijk mis bij wit op veld c3 en dat kostte ofwel 2 pionnen met een kansloze stelling ofwel een pion + kwaliteit met enkele tegenkansen. Wit koos voor het laatste, maar het leek slechts een kwestie van tijd, niet meer dan uitstel van executie: 1,5-0,5.

Aan bord 4 speelde Mark Vermeer met wit tegen Rick Ensering (2057). In remisestand bood Mark remise aan, maar dat werd geweigerd. Een enkele zet later zette Rick zijn enig overgebleven stuk en prise en daarmee was de winst een feit om 22.50 uur: 2,5-0,5. Het gezicht van Mark sprak boekdelen: verbijstering na deze apotheose!

Stefan Tabak speelde met wit tegen Han Westenberg (2074) op bord 2. Stefan bracht in de opening een kansrijk pionoffer om een half open g-lijn te creëren. Om 22.45 uur was de stand in tijd 2,5 tegen 37 minuten. Stefan hield het nog 10 minuten vol om steeds 4 seconden na te denken en dan een zet te doen. Niet zomaar zetten, maar krachtzet na krachtzet. Enige vertwijfeling moet bij Han hebben postgevat. Dat had tot gevolg dat toen Stefan een paardvork dreigde dit niet werd opgemerkt. Een fractie van een seconde te laat werd de vergissing ingezien en Han wachtte ondanks de 7 seconden op de klok van Stefan de torenwinst niet af en daarmee werd de eindstand 3,5-0,5 voor CSV.

Dus de wisselbeker van de RSB behouden! De revanche voor de nederlaag in de promotie­klasse was daarmee een feit.

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 13 april 2015