Koken met passie: (Franse) Uiensoep

  • zaterdag 16 februari 2019
  • Redactie

In de maandelijkse rubriek Koken met passie met chef-kok Erwin de Visser van restaurant De Dames op het Leefgoed de Olifant in Zuidplas maakt Erwin deze keer een echt Hollands recept: Uiensoep. Of is uiensoep een Frans gerecht?

Het maakt in ieder geval niet uit voor Erwin want hij geeft er zijn eigen (Zeeuwse) twist aan. Wilt u dit gerecht ook maken, luister dan naar deze podcast uit Hitland Magazine van 13 februari.

Heerlijke (Franse) uiensoep.

Ingrediënten voor 4/6 personen:

600 gr uien
1 teen knoflook gehakt
2 el bloem
1 el tomatenpuree
1 liter bouillon (ik gebruik rundvlees)
2 tl tijm (liefst vers)
Peper en zout naar smaak
30 gr boter

Kaascrouton
Stokbrood
Geraspte belegen kaas

Zo maak je het:

Pel de uien en snij ze in halve ringen (stiekem kocht ik reeds gesneden uien, ssst niet verder vertellen). Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien en de gehakte knoflook toe en bak ze nu langzaam aan. Het bakken van de uien duurt zeker 20 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Het is niet erg als de bodem iets bruin wordt.
De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de tijm en tomatenpuree toe en bak even kort mee. Voeg nu de bloem toe. Meng het goed met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden. Voeg dan de bouillon toe. Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. Breng de uiensoep verder op smaak met peper en zout.

Kaascrouton:
Voor de kaascroutons verwarm je de oven voor op 220 graden. Snij een stokbrood in plakjes en beleg ze met de geraspte kaas.

Als u een keer een suggestie heeft voor een leuk, eenvoudig gerecht voor Koken met passie dat Erwin zou kunnen bereiden, stuur dan uw recept naar: hitlandmagazine@radiocapelle.nl