Winterjas achter het stuur: Gevaarlijke combinatie

  • dinsdag 5 december 2023
  • Betaalde content, buiten redactionele verantwoordelijkheid

Capelle aan den IJssel - Het is een vertrouwd beeld tijdens regenachtige winterdagen: bestuurders die gehuld zijn in dikke winterjassen achter het stuur. Echter, wat velen niet weten, is dat deze warme kledingkeuze serieuze gevaren met zich mee kan brengen. Volgens de ANWB brengt het dragen van een dikke winterjas tijdens het autorijden namelijk aanzienlijke risico's met zich mee, vooral in geval van een ongeval.

De ANWB, samen met haar Duitse zusterorganisatie ADAC, onderzocht de gevolgen van het dragen van ruim zittende winterkleding tijdens het autorijden. De resultaten zijn verontrustend: in geval van een noodstop of botsing kan de loszittende gordel niet voldoende bescherming bieden. Dit verhoogt het risico op ernstige verwondingen.
 
Verhoogd risico op letsel
 
Annemarie van der Velden, eerste hulp arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Artsen, verduidelijkt de gevaren. Ze benadrukt dat een dikke winterjas achter het stuur leidt tot een losser zittende gordel, die bij een botsing hevig tegen het lichaam aan kan klappen. Dit verhoogt significant de kans op inwendig letsel.
 
Het type ongeval speelt een rol in de ernst en het soort letsel. Bij intense botsingen kunnen niet alleen botten breken, maar kunnen ook vitale organen zoals de darmen, longen, alvleesklier en zelfs de aorta beschadigd raken. In sommige gevallen kan de gordel zelfs de huid insnijden, wat resulteert in bijkomend trauma.
 
Veiliger alternatieven
 
Gezien deze risico's adviseren zowel de ANWB als medische professionals om alternatieve kledingopties te overwegen. Een regenjas is een veiligere keuze, vooral wanneer deze dun genoeg is om de gordel strak en correct te laten passen. Deze aanpassing vermindert het risico op ernstig letsel in geval van een ongeval aanzienlijk.
 
Voor wie toch kiest voor een winterjas, is het belangrijk om de gordel extra strak aan te trekken of de jas over de gordel te dragen. Dit zorgt ervoor dat de gordel zo dicht mogelijk bij het lichaam blijft en zijn beschermende functie kan vervullen.
 
Een bewuste keuze voor veiligheid
 
Het dragen van bijvoorbeeld een Tenson jas heren en dames, kan een cruciaal verschil maken in geval van een ongeval. Het is daarom belangrijk om niet alleen rekening te houden met het weer, maar ook met de veiligheidsaspecten die komen kijken bij de keuze van winterkleding voor het autorijden.
 
Als gemeenschap dienen we ons bewust te zijn van deze risico's en passende maatregelen te nemen om de veiligheid op de weg te waarborgen. Door de juiste kledingkeuzes te maken en de gordel correct te gebruiken, kunnen we onszelf en onze medeweggebruikers preventief beschermen tegen onnodig leed.
 
Bewustwordingen preventie
 
Voorlichtingscampagnes en educatieve initiatieven kunnen een belangrijke rol spelen in het verhogen van de verkeersveiligheid. Het delen van informatie over de gevaren van het dragen van dikke winterjassen tijdens het autorijden en het aanbieden van praktische tips, zoals het kiezen voor een passende regenjas of het correct aantrekken van de autogordel, kunnen levensreddend zijn.
 
Daarnaast kan het stimuleren van het gebruik van speciaal ontworpen kleding, die zowel comfort als veiligheid biedt, een positieve bijdrage leveren aan de algehele verkeersveiligheid.
 Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.