Werken bij de radio. Maar wat doe je dan allemaal?

  • dinsdag 20 december 2022
  • Betaalde content, buiten redactionele verantwoordelijkheid

Elke dag krijg je er wel mee te maken, de radio. Op weg naar huis na een lange werkdag, in de wachtkamer bij de dokter of als achtergronddeuntje in de supermarkt. Misschien is het daardoor wel jouw droombaan geworden. Maar wat komt er allemaal bij zo’n baan bij kijken? Wij vertellen je het hier!

Allereerst, de voorbereiding!
Om te kunnen werken als radio-DJ moet jij natuurlijk eerst een goede opleiding hebben. Zo kun jij bijvoorbeeld een bachelor in media en communicatie volgen, maar ook audiovisuele communicatie. Bij deze opleidingen leer jij hoe je met de apparatuur kan omgaan en krijg jij les in audiomontage, regie en productie. Diverse functies voor werken bij de radio worden kun je onder andere aangeboden bij vacatures Zuid-Holland.

Dé eisen voor een radio-DJ
Om als een goede presentator te kunnen werken heb je natuurlijk een fijne stem nodig en moet je nieuwe tracks en het nieuwsbericht kunnen aankondigen. Maar naast dit komt er nog veel meer bij kijken. Allereerst zul je met onderscheidende content moeten komen, niemand wil luisteren naar een radio-DJ die zichzelf en anderen constant aan het herhalen is. Daarnaast komen er vaak diverse bekendheden die geïnterviewd moeten worden. Het is niet de bedoeling dat je op zulke momenten onder de druk bezwijkt en daarnaast moet je het gesprek ook nog levendig kunnen houden. Ook is het vaak het geval dat er een livestream op de radio-DJ staat gericht, hier moet je goed op kunnen inspelen. Je zult de kijkers daardoor constant moeten vermaken. En als laatste is het allerbelangrijkste dat je veel geduld hebt, als radio-DJ moet je vaak klein beginnen voordat je bij de top kan komen. Wil je als radio DJ aan de slag? Of een andere functie bij de radio? Kijk dan eens naar vacatures Rotterdam.

Inspelen op je publiek
Het is heel erg belangrijk om goed in te spelen op jouw publiek. Veel radio-DJ’s doen dit door middel van polls. Weet jij bijvoorbeeld niet goed of een liedje aanslaat bij fans van jouw radio? Via een poll kunnen de kiezers stemmen of zij het liedje vaker willen horen of niet.
Natuurlijk moet je wel eens iets nieuws gaan proberen, maar het is niet handig om volledig af te wijken van de normale stijl van jouw radio-platform. Zend jij bijvoorbeeld vaak klassieke muziek uit? Dan is rock een no-go. Tenzij je graag al je fans wil verliezen natuurlijk.
Als laatste is het belangrijk je te realiseren dat steeds minder mensen bezitten over een old-school radio. Zorg daarom dat jouw radiostation ook beschikbaar is via internet, zodat mensen het op hun telefoon of laptop kunnen luisteren. Ook kun je een app ontwikkelen waarop jouw radio staat. Hierbij kun je ook leuke functies toevoegen zoals polls, podcasts of de mogelijkheid om prijzen te verdienen.

Maar mag dan ook niks?
Er zijn strenge eisen in het maken van radio. Zo is er een regel waardoor de radio een minimumaantal uren moet besteden aan nieuws uit de regio. Als dit niet gebeurt, wordt de vergunning om radio uit te zenden ingetrokken. Daarnaast zal de radio ook een zender format moeten uitkiezen, dit betekent dat ze kiezen uit welke selectie muziek ze gaan uitzenden. 



Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.