Hoe houd je kinderen in beweging?

  • zaterdag 23 januari 2021
  • Ingezonden

Bewegen moet, zeker in een tijd waarin zelfs de schoollessen online plaatsvinden en kinderen steeds meer tijd achter de computer doorbrengen. Hoe spoor je ze aan om toch regelmatig te bewegen en te sporten?

De Gezondheidsraad meldt in de beweegrichtlijn voor kinderen tussen de vier en achttien jaar dat kinderen elke dag een uur aan matig intensieve inspanning zouden moeten doen om gezond te blijven. Voeg daaraan toe dat ook nog wordt geadviseerd om drie keer per week zo te bewegen dat ook de spieren en botten aan kracht en souplesse winnen en iedere ouder weet dat het aan de bak moet. Vooral in een tijd dat naar school fietsen geen vanzelfsprekendheid meer is en de judoclub en het zwembad gesloten zijn.

Geef als ouder het goede voorbeeld
Lang stilzitten is uit den boze. Lastig als kinderen een groot deel van de tijd online onderwijs krijgen en uren achter een laptop of tablet doorbrengen met de kinderfiets werkloos in de schuur.

Kinderen in beweging krijgen kan in een gezin een heikel punt zijn. Ouders kunnen het goede voorbeeld geven door regelmatig te wandelen, een rondje hard te lopen of te fietsen. Het kind meevragen voor een fietstochtje kan een goede aanzet zijn. Dan is het fijn als het kind wat ouder is en lekker mee kán fietsen. Een kind tussen de acht en de tien jaar heeft een fiets waarmee ze al heerlijk met een vaartje mee kunnen komen. Een meisjesfiets 24 inch of een jongensfiets in hetzelfde formaat voldoen dan prima.

Iets nieuws zet kinderen aan tot bewegen
Een groot aantal kinderen zal op de vraag: ‘ga je mee even wandelen?’ echter het antwoord schuldig blijven of het duiden als ‘saai’. Kinderen aanzetten tot bewegen met de nieuwste snufjes of leuke attributen wil dan nog wel eens helpen. Een skippybal om lekker mee te springen, een echte step of Space scooter doen het bij de meeste kinderen goed. Het zet ze in ieder geval aan tot bewegen.

In alle gevallen betekent zelf het voorbeeld blijven geven en enthousiast zijn over bewegen een must om kinderen van de bank af te krijgen en bij de computer weg. Ook samen een potje voetbal op het pleintje of lopen of fietsen naar de supermarkt helpen al. Niet alleen voor de motorische ontwikkeling. Bewegen stimuleert ook het denkvermogen en de concentratie. Zelfs de emotionele ontwikkeling krijgt met bewegen een boost omdat bewegen, vooral middels een spel, betekent dat het kind plezier ervaart en soms ook teleurstellingen te verwerken krijgt. Leerzaam dus. Bovendien blijkt dat op jonge leeftijd bewegen en sporten een goede aanzet is tot sporten op latere leeftijd. Het is dan ook een goede investering in de toekomst.

7 laagdrempelige beweegtips met kinderen
- Neem zoveel mogelijk de fiets of ga wandelend. Laat de auto staan.
- Zorg voor sportmateriaal in huis zoals een springtouw, step of frisbee.
- Stel grenzen aan schermtijd
- Stoeien is ook bewegen
- Geef zelf het goede voorbeeld door regelmatig buiten te bewegen
- Maak gebruik van de speeltuin
- Zorg voor sportschoenen voor het hele gezinDit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.