3 tips voor het beheren van je geld

  • woensdag 17 augustus 2022
  • Betaalde content, buiten redactionele verantwoordelijkheid

Het is gemakkelijk om gezinsgeld als eenonderneming te behandelen: breng zoveel mogelijk binnen, haal eruit wat je nodig hebt en hoop maar dat je niet opraakt. Maar je zou op die manier geen bedrijf runnen, dus waarom zou je hetzelfde doen voor je gezin? Het kan ontmoedigend lijken, maar het is echt niet zo moeilijk om van je gezinsfinanciën een succesvolle langetermijnonderneming te maken. Hiervoor kan het nodig zijn om gebruik te maken van een paar belangrijke adviezen. In dit artikel lees je hier de drie beste tips voor! 

Bepaal jefinanciële doelen
Zorg dat je op de hoogte bent van alleswat je financiële situatie bepaalt: bezittingen, schulden, verzekeringen en beleggingen. Gebruik  softwareprogramma's of werk samen met je financiële professional, als je die hebt. Bedenk vervolgens wat je wilt doen met je geld, verdeeld in stappen van één, vijf en tien jaar is de eerste stap om de controle over te nemen. Of je nu aan het sparen bent voor het studiegeld van je kinderen of gewoon op zoek bent naar een upgrade van het vakantiebudget van je gezin, schrijf het op. Lijsten kunnen je helpen bij het stellen van prioriteiten en het maken van een plan. Als jebestaande leningen hebt, kun je deze lening oversluiten naar één lening en daarmee geld besparen.
 
Onderzoekje huidige budget
Stel twee of drie uur ononderbroken tijdin met je loonstrookjes, je rekeningen en een rekenmachine om te zien waar je vandaag bent. Je moet bepalen welk percentage van je nettoloon in deze drie categorieën valt:

  • Vaste kosten: hypotheek, huur, verzekeringen, nutsvoorzieningen
  • Financiële doelen: sparen, schulden afbetalen
  • Flexibele kosten: eten, reizen, entertainment

Een snelle online zoekopdracht zal tal vangratis online budgetcalculators onthullen die deze taak gemakkelijker kunnen maken. Gebruik voor een goed uitgebalanceerd budget bijvoorbeeld de vuistregel "50-20-30": besteed niet meer dan 50% van je nettoloon aanvaste kosten, ten minste 20% aan financiële doelen en niet meer dan 30% op flexibele kosten. Hoe lager je je vaste en flexibele kosten kunt krijgen, hoe meer je kunt besteden aan je financiële doelen. 
 
Maak eenfinanciële overzicht
Begin met het bepalen van je vermogen metbehulp van activa en passiva. Activa omvatten bankrekeningen, aandelen en waarde van onroerend goed. Verplichtingen omvatten leningen, leases, hypotheken en creditcardschulden. Als je deze allemaal opsomt,krijg je een duidelijk beeld van wat je  verschuldigd bent en bezit. Houd vervolgens alle inkomsten bij die het afgelopen jaar in je huishouden zijn binnengekomen. Maak een uitgavenkolom die laat zien waar al dat geld naartoe is gegaan. Vergelijk deze cijfers uit het verleden met je huidige balans om toekomstige uitgaven te voorspellen en te bepalen waar je je inkomsten mogelijk beter kunt besteden aan uitgaven die je doelen bevorderen. Je zou bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat je meer kleding of elektronica hebt gekocht dan je vorig jaar besefte - en in het komende jaar ben je misschien van plan een vergelijkbaar bedrag te besteden aan het afbetalen van je creditcardschuld. 



Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.