Naar de radio en/of een podcast luisteren

  • woensdag 18 mei 2022
  • Betaalde content, buiten redactionele verantwoordelijkheid

De radio is nog altijd populair, maar podcasts luisteren ook. Waar gaat jouw voorkeur naar uit en zijn het nou concurrenten van elkaar of vullen ze elkaar aan? 

Het was al uitgevonden aan het einde van de negentiende eeuw, maar het moment dat dit fenomeen zijn intrede in de huiskamers deed, begin twintigste eeuw, stond in menig huishouden meteen dagelijks de radio aan. Dat is tot op de dag van vandaag nog zo. Toch gaan er steeds meer geluiden op dat de podcast een serieuze concurrent van de radio wordt. 

Naast de radio kwam er ook de even de draagbare radio. Dat wil zeggen; niet alleen de huiskamers werden met muziek, praatprogramma’s en quizjes gevuld, ook in het park, op het strand of in het bos werd er geluisterd. De transistorradio werd bij veel jonge mensen in de tas meegedragen. Tegenwoordig tref je geen transistor meer aan in bijvoorbeeld een Shabbies tas. Sinds de smartphone zijn intrede deed, hebben we voldoende equipment om overal waar we maar willen naar radio of podcasts te luisteren. 

Podcast gaat over bepaald thema
De podcast bestaat sinds 2004. In tegenstelling tot een radio-uitzending, die vaak breed georiënteerd is, gaat een podcast over een bepaald thema. De uitvinder zou ene Dave Winer zijn, maar voor ons in Nederland is het vooral Adam Curry die de podcast populair maakte. Door er veel aandacht aan te besteden in zijn eigen programma. 

De term podcast is overigens afkomstig van de woorden iPod en broadcast.iPod staat hierbij voor mp3 / audio - en broadcast voor uitzending. Die ipod is overigens tegenwoordig met name vervangen door de laptop of de smartphone. 

Overal naar je favo podcast luisteren
Zo’n drie jaar geleden luisterden al vijf miljoen Nederlanders naar podcasts. Inmiddels zullen dat er al veel en veel meer zijn. De podcast is namelijk immens populair. Met een smartphone in je Valentino kun je zelfs op kantoor of onderweg naar een feestje lekker eerst even je favo podcast luisteren. Oortjes in en go! 

Een podcast zou je ook kunnen beschouwen als een radioprogramma, maar dan beschikbaar gemaakt via internet. Het is niet live, je luistert ernaar wanneer het je past. On demand dus. Ofwel Radio on demand. 

Zo komen podcast en radio toch dichterbij elkaar dan je in eerste instantie zou denken en lijken ze elkaar eerder aan te vullen dan te beconcurreren. En natuurlijk kun je inmiddels ook radio via podcasts luisteren. In beide gevallen kan het luisteren naar verhalen en muziek nog altijd veel mensen bekoren. Altijd je smartphone of laptop bij je in je ruime tote bag? Geniet dan eens op een verloren moment van een podcast als de t-talks van Maarten van Rossem waarin hij zijn ongezouten mening geeft over van alles. Ben je een wielrenliefhebber luister dan eens naar In het wiel van onder meer Thijs Zonneveld en Thomas Dekker. De kofferbakmoord van DvhN scoort ook hoge ogen en als je op zoek bent naar meningen dan kun je terecht bij Aaf Brandt Corstius en Marc-Marie Huijbregts: Marc-Marie en Aaf vinden iets.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.