Financieringsmogelijkheden energiezuinig wonen in Capelle

  • zaterdag 23 januari 2021
  • Ingezonden

De gemeente Capelle aan den IJssel maakt werk van duurzaamheid. En dat is logisch, want duurzaam wonen is goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de bewoners. De energierekening wordt namelijk een stuk lager. In Capelle is het bovendien mogelijk om subsidie te krijgen voor het energiezuinig maken van een woning. Daarvoor zijn regelingen en speciale leningen beschikbaar.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Vanaf 1 januari 2021 is de Investeringssubsidie Duurzame Energie uitgebreid. Woningeigenaren konden deze subsidie al aanvragen als zij investeerden in een warmtepomp of zonneboiler. Vanaf dit jaar vallen ook isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet onder deze regeling. Dat houdt in dat woningeigenaren subsidie kunnen krijgen als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Denk hierbij aan dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie. In totaal is er in 2021 164 miljoen beschikbaar voor de ISDE.

Subsidie voor groene daken en gevels
Woningeigenaren uit Capelle aan den IJssel kunnen subsidie aanvragen voor de aanleg van een groendak of een groene gevel. Een groendak is, zoals de naam al doet vermoeden, een dak dat bedekt is met planten of gras. Dit heeft als voordeel dat de isolatiewaarde van het dak wordt verhoogd. Daarnaast verhoogd een groendak het rendement van zonnepanelen. De maximale subsidie voor particulieren bedraagt 1500 euro. Voor 2020 tot en met 2022 is er ieder jaar 25.000 beschikbaar. De subsidie vraagt men aan via dit aanvraagformulier.

Energiebespaarlening
Het verduurzamen van een woning vraagt in eerste instantie om een flinke investering. Niet iedere woningeigenaar heeft zoveel geld achter de hand. Gelukkig is het ook mogelijk om geld te lenen om energiebesparende maatregelen te kunnen financieren. De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is zo'n lening. Particulieren kunnen maximaal 25.000 euro lenen om de woning te verduurzamen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Deze lening moet in maandelijkse termijnen worden terugbetaald. Hiervoor kunnen zij de besparing op de energierekening gebruiken. Woningeigenaren kunnen eventueel ook een persoonlijke lening voor verduurzaming afsluiten bij de bank.

Salderingsregeling voor zonnepanelen
Het is nog steeds een slimme investering: zonnepanelen. Op deze manier wekken mensen hun eigen duurzame energie op. Zonnepanelen worden ook steeds goedkoper, want de investering is tegenwoordig al binnen gemiddeld zeven jaar terugverdiend. Daarna profiteert de woningeigenaar heel wat jaren van zo goed als gratis stroom. Tot 2023 kunnen particulieren nog profiteren van de volledige salderingsregeling. Dat houdt in dat zij de opgewekte stroom mogen wegstrepen (salderen) tegen de stroom die zij afnemen van het energiebedrijf. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, tot er in 2031 helemaal niet meer gesaldeerd mag worden. Mensen ontvangen dan alleen nog een vergoeding voor elke kWh stroom die zij ongesaldeerd aan het net leveren.

Hogere hypotheek voor verduurzaming
Tot slot kunnen woningeigenaren ook een hogere hypotheek krijgen als zij van plan zijn om de woning te verduurzamen. Men kan dan tot 106 procent van de woningwaarde lenen. Met deze extra 6 procent kan de bewoner investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.