Beleggingskansen in de blockchain voor Capelle

  • vrijdag 11 februari 2022
  • Betaalde content, buiten redactionele verantwoordelijkheid

De wereld is continu onderhevig aan veranderingen wat zo ook geldt voor de financiële sector. Het ontstaan van de blockchain-technologie heeft de wereld doen veranderen en het beleggings-spectrum doen verbreden. Het financieel stelsel crypto is onder andere ontworpen om fraude tegen te gaan en snelle, veilige transacties mogelijk te maken. Waar het bankenstelsel hedendaags nogal eens platligt wegens onderhoud of een dreiging vanuit hackers, biedt de geavanceerde cryptografie bescherming tegen dergelijke risicoís. Maar wat houdt de blockchain eigenlijk in en waar liggen de kansen van deze technologie?

Blockchain kent vele financiële toepassingen waarbij het hedendaagse financiële systeem die onderling steeds meer verbonden raakt, zeer geschikt is voor de blockchain. De blockchain wordt steeds breder toegepast in onze samenleving, waardoor het ons ook steeds meer raakt in ons dagelijks leven. Hierdoor doen beleggers er goed aan om zich te verdiepen in de blockchain en de voordelen ervan aan te grijpen. De Bitcoin is de meest bekende maar een litecoin is ook een crypto die onderdeel is van de blockchain. 

Wat is de blockchain?
De blockchain is een digitale database van transacties die bijgehouden worden in een gedecentraliseerd netwerk. Je kunt het zien als een grootboek van transacties en eigendommen die nagenoeg niet te hacken valt. Ieder datablok in de blockchain bevat een record met informatie die in chronologische volgorde aan elkaar gekoppeld is, waarbij de links niet gewijzigd kunnen worden, wat het tot een erg betrouwbaar netwerk maakt. Het voordeel van de blockchain is dat het de kosten van iedere transactie weet te verlagen waarbij de efficiënte van de transacties sneller weet te voltooien. 

Wat biedt de blockchain?
De blockchain biedt mogelijkheden om de financiële diensten op een transparantere wijze op een minder fraudegevoelige manier voor de consument uit te voeren. Het openbare van de blockchain maakt het mogelijk om activiteiten uit te voeren waarbij fraude sneller aan het licht komt, wat het risico voor financiële instellingen verlaagt. Het internet zit vol met oplichters, wat deze fraudeurs dankzij de traceerbaarheid en snelheid van de blockchain verkleint. Financiële instellingen zouden met behulp van de blockchain de data-integriteit kunnen verhogen. Het automatiseren van financiële diensten op een snellere manier waarbij lagere kosten gehanteerd worden. 

Beleggen in de blockchain
Er kan op meerdere manieren belegt worden in de blockchain. Het beleggen in bedrijven die deze blockchain technologie toepassen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld IBM, die zich richt op de ontwikkeling van de blockchain technologie. Overigens kan er belegd worden in aandelen die verwant zijn aan crypto valuta's zoals ethereum classic. Microstrategy is bijvoorbeeld een bedrijf die gespecialiseerd is in software en ruim 100.000 Bitcoins bezit. Een ander voorbeeld is het bedrijf Square, die een financieel platform voor Bitcoin-toepassingen wil lanceren. Door in beursgenoteerde bedrijven te gaan beleggen, kan er op een veiligere manier belegd worden in crypto zonder dat je last hebt van de hoge volatiliteit van de cryptomarkt. Een andere optie is het beleggen via een exchange trading fund oftewel ETF zoals de Amplify Transformational Data Sharing ETF. Hierin zijn bedrijven bij aangesloten die profiteren van de ontwikkeling van de blockchain. Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.