Stuken of stucen? Je hoort het eerst niet maar ziet het wel!

  • woensdag 3 november 2021
  • Betaalde content, buiten redactionele verantwoordelijkheid

Op de radio hoor je geen verschil. En aan de telefoon misschien ook niet. Maar eenmaal bij jou thuis hoor je het wel. En erger nog, vaak zie je het verschil ook in het eindresultaat. Klinkt dit als een raadsel? Lees dan even verder voor het antwoord én de oplossing.  Al klinkt het hetzelfde, en al is de spelling op zich ook nog niet eens het grootste probleem, dezelfde taal spreken is bij het laten stuken van je wanden echt van belang. Tenminste als je een bepaald eindresultaat voor ogen hebt.  

Stukadoors en stuken
De juiste spelling van het woord is overigens met een ‘k’ is. Zowel bij het woord ‘stuken’ als bij het daarvan afgeleide ‘stukadoor’. Gek genoeg geeft Google je waarschijnlijk direct de optie ‘stucen’ door. Dat komt omdat deze vorm veel vaker voorkomt als zoekterm. Is het dan een probleem als de stukadoor die je op het oog hebt woord verkeerd gespeld heeft? Nee op zich niet. Sterker nog, een ‘slimme stukadoor’ zorgt er maar beter voor dat er een aantal keren het woord ‘stucen’ op zijn site staat want dan wordt je bedrijf namelijk beter gevonden.

De gaat dus niet om die ‘c’ of ‘k’. Maar wel om de echte communicatie met het stucadoorsbedrijf. En nog meer om degene die bij jou de klus komt doen. Steeds meer bedrijven en zzp’ers geven het werk namelijk uit handen aan tijdelijk personeel. Dat op zich is nog prima maar in de praktijk komt het regelmatig voor dat dit iemand is die jouw taal niet spreekt. En dan kunnen er heel eenvoudig problemen ontstaan. 

Het belang van elkaar verstaan
Schakel jij een bedrijf in voor jouw klus, dan is dat in 99% omdat het jouw vakgebied niet is. En dus heb je waarschijnlijk ook vragen. Wat is het beste voor jouw wanden? Wanneer kies je voor het stuken van een wand en wanneer kies je voor latex spuiten en waarom? Is renovlies behang nu wel of niet slim in een nieuwbouwhuis en wat is dunpleister eigenlijk? En soms heb je ook nog andere wensen zoals een wand met beton cire laten behandelen?

Wat je vragen ook zijn, het is belangrijk dat je ze kunt bespreken met degene die de klus komt doen. Ga je dus stukadoors vergelijken, kijk dan niet alleen naar prijs maar ook naar vaardigheden, ervaring en referenties. Bel het bedrijf en vraag of de stukadoor die bij jou thuis komt ook jouw taal spreekt. Dit heeft echt niets te maken heeft met discrimineren, maar het zorgt ervoor dat jullie elkaar kunnen begrijpen. Dat de stukadoor ook echt kan maken wat jij graag wil of wat het beste is en jou dat kan uitleggen. Tenslotte wil de stukadoor die de klus komt doen ook graag dat jij tevreden bent. Want eerlijk is eerlijk, jouw gezichtsuitdrukking bij het eindresultaat, die is internationaal.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.