Vier dingen over LED lampen die je moet weten

  • maandag 6 september 2021
  • Ingezonden

De technologische vooruitgang in de ontwikkeling van LED lampen is snel en furieus geweest, waarbij fabrikanten concurreerden om LED lampen te ontwerpen die geschikt zijn voor elke toepassing in huis, terwijl ze werkten om de verkoopprijs te verlagen tot een omslagpunt van massale acceptatie door de consument. Vandaag de dag zijn deze doelen zeker behaald, waardoor het zon goed idee is om LED verlichting te gebruiken in je woning. Ze zijn namelijk vele malen kosteneffectiever dan hun tegenhangers, zoals gloeilampen en CFL lampen. Voordat je LED lampen koopt in een webshop, is het van belang om de onderstaande dingen te weten. 

Geen kwik
Een van de hindernissen voor een brede acceptatie door de consument van energiezuinige spaarlampen is de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid kwik in de lampen. Consumenten zijn bang dat ze kwik aan het milieu toevoegen wanneer de lamp wordt weggegooid. Als een CFL lamp kapot is, wordt consumenten geadviseerd om de kapotte lamp als een gevaarlijk materiaal te behandelen. Het kwikprobleem met CFL's is verwarrend omdat fabrikanten redeneren dat er juist minder kwik in het milieu komt wanneer CFL's worden gebruikt om gloeilampen te vervangen. LED lampen bevatten daarentegen helemaal geen kwik en zijn daardoor dus een nog betere optie. Eventueel kun je ook kiezen voor de gekleurde lavalampen van Directlampen, al geven ze minder licht af dan LED verlichting. 

Lumen
Het kiezen van een gloeilamp is tegenwoordig ingewikkelder dan ooit en de keuze aan lampen blijft groeien. Consumenten moeten kiezen tussen gloeilampen, spaarlampen, halogenen en LED lampen en een veelheid aan maten en vormen, verschillende basissen en natuurlijk sterk verschillende prijzen. Inmiddels is het wel wat eenvoudiger geworden. Watt is de afgelopen jaren namelijk vervangen voor lumen. Lumen staat voor de hoeveelheid licht die door een lichtbron wordt uitgestraald en is een nauwkeurigere maatstaf voor de helderheid van een lamp. Hierdoor kun je eenvoudig de helderheid van een LED lamp vergeleken met die van een gloeilamp of CFL lamp. Dus het maakt niet uit in wat voor soort lamp je geïnteresseerd bent, door simpelweg lumen te vergelijken, kun je het helderheidsniveau vergelijken dat elke lamp levert.

Geen warmteontwikkeling
Deze zomer is tot nu toe niet erg warm in Nederland. Desondanks zijn huiseigenaren steeds meer geïnteresseerd in maatregelen die kunnen helpen de hoeveelheid warmte in huis te verminderen, vooral doordat de voorgaande zomers juist wel erg warm waren. Elektrische verlichting is een van de grootste boosdoeners. Gloeilampen produceren een ideale verlichting in termen van helderheid en kwaliteit van het licht, maar ze produceren ook een aanzienlijke hoeveelheid warmte. Een gloeilamp van 100 watt levert 100 watt vermogen. Vanuit energieoogpunt levert het 100 joule energie per seconde. Hierdoor zal de temperatuur dus stijgen in je woning. Hier zul je geen last van hebben als je gebruik maakt van LED lampen aangezien dit type verlichting niet bijdraagt aan de warmteontwikkeling in je huis. 

Direct licht en dimbaar
Bij het inschakelen van CFL's en buisvormige fluorescentielampen, is er een kleine aarzeling voordat de helderheid wordt bereikt en sommige lampen kunnen flikkeren tijdens het opwarmen of zelfs tijdens het gebruik. In tegenstelling tot fluorescentielampen bereiken LED lampen, net als gloeilampen, de volledige verlichting zodra ze worden ingeschakeld. Dit is een echt voordeel ten opzichte van CFL lampen in delen van het huis waar lampen vaak worden in- en uitgeschakeld. Bovendien produceren LED lampen een constant licht dat niet flikkert. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om dit type verlichting te dimmen met behulp van dimbare schakelaars. Zorg ervoor dat je de verpakking controleert om er zeker van te zijn dat de door jou gekochte LED lamp dimbaar is.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.