Hoe kun je een lavalamp repareren nadat je het hebt geschud?

  • maandag 6 september 2021
  • Ingezonden

Lampen werden oorspronkelijk gemaakt om 's nachts licht te produceren. Natuurlijk hebben we nu elektriciteit om dat voor ons te doen. Nu is de lamp meer een decoratief element. Eén type is steeds populairder geworden, dit wordt een lavalamp genoemd. Klik hier om zon lamp aan te schaffen! Lavalampen zijn erg leuk om naar te kijken, maar ze mogen niet worden aangeraakt. Als je er een hebt en het is geschud, vraag je je misschien af wat je moet doen. Leer hoe je de lavalamp na het schudden kunt repareren in dit artikel, wat je kunt doen aan de hand van een paar stappen. 

Hoe werken lavalampen?
In het algemeen gebruiken lavalampen een basis van olie en water-gebaseerde stoffen. Omdat water en olie niet met elkaar mengbaar zijn, kunnen ze niet mengen. Olie en water hebben verschillende dichtheden. Daarom is de aard van de lavalamp dat je warmte op de bodem ervan kunt aanbrengen en de olie erin zal hierdoor op en neer bewegen in het watermengsel. De warmte komt rechtstreeks van de gloeilampen of LED lampen aan de onderkant van de lavalamp. Wanneer de zware vloeistof de warmte opneemt, zal deze uiteindelijk uitzetten. Als dat gebeurt, wordt het minder dicht en stijgt het omhoog. Dit is een langzaam proces omdat de warmteafvoer langzamer verloopt. Terwijl de warmte uit de was verdwijnt, zal deze langzaam terug naar de basis gaan. Daar wordt het weer opgewarmd en de cyclus gaat door totdat de lamp uitgaat. 

Waarom moet je een lavalamp niet schudden?
De meeste lavalampen zijn voorzien van een olie op siliconenbasis, die als zeer kwetsbaar wordt beschouwd. Wanneer je het product ondersteboven houdt of krachtig schudt, zal de olie zich meer gaan verspreiden en door de lamp gaan. Hoewel de olie en het water niet kunnen mengen, wordt het water erg troebel. Je ziet dan niet wat er binnen gebeurt en dat is juist de grote attractie van deze lamp. Uiteraard staat er in de gebruiksaanwijzing die bij de lamp zit uitdrukkelijk vermeld niet te schudden of te draaien als deze warm is. Toch kan dit per ongeluk gebeuren.

De lavalamp geschud? Zo kun je het repareren! 
Als je het probleem met de geschudde lavalamp hebt, is het een goed idee om te overwegen dit op te lossen. Hierbij moet je gebruik maken van de onderstaande stappen.

Stap 1: Schakel de lavalamp uit en weer in
Zodra je merkt dat de lavalamp is geschud, schakel je deze onmiddellijk uit. Het is ideaal om het meteen te doen om te voorkomen dat de olie of was
zich te veel verspreidt. Laat de lamp minimaal twee uur rusten. Op deze manier hardt het olie- of wasmengsel weer uit. Schakel de lavalamp na twee uur of langer weer in en wacht. Als je merkt dat de vloeistof weer troebel wordt, zet je hem uit en laat je hem nog twee uur rusten. Dit proces zal waarschijnlijk acht keer of zelfs vaker moeten worden herhaald. Soms lost dit het probleem op, vooral als je het vroeg genoeg opmerkt. Als dit niet het geval is, kun je doorgaan naar de volgende stap en doorgaan totdat het is opgelost.

Stap 2: Laat het tien uur aan staan
Als je het regelmatig hebt gebruikt en het een tijdje hebt uitgehouden, en het heeft niet geholpen, verlies dan nog niet de hoop. Laat het ongeveer 10 volledige uren aan staan zonder het uit te schakelen. Dit zal voldoende warmte genereren om de was te helpen zijn normale routine weer op te pakken. Dat kan echter niet werken, en het is oké als dat niet het geval is. Je kunt gewoon doorgaan naar de volgende stap.

Stap 3: Vervang de inhoud
Als je lavalamp 10 uur ononderbroken heeft gelopen en niet is gerepareerd, haal je de stekker uit het stopcontact. Laat het ongeveer twee uur afkoelen, maar het kan zijn dat je langer moet wachten. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen is het water binnenin te vervangen.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.