Wat zijn de beste albums van 2021?

  • donderdag 12 augustus 2021
  • Ingezonden

Inmiddels hebben we het eerste half jaar van 2021 alweer achter de rug. Zoals ook vorig jaar het geval was, hebben we nog altijd te maken met de wereldwijde pandemie. Hierdoor is de kans groot dat er nog steeds minder nieuwe muziek uitkomt, wat ook in 2020 al het geval was. Vervelend natuurlijk, want wie wil nou niet genieten van nieuwe albums? Gelukkig kun je zo wel je geld spenderen aan andere dingen, bijvoorbeeld aan energie zuinige verlichting. Dit is dus verlichting waarmee het mogelijk is om geld te besparen, waarmee je vervolgens later weer de onderstaande albums kunt kopen. Dat wordt namelijk zonder twijfel aangeraden! 

Digga D – Made in the Pyrex
Made in the Pyrex kende een slecht begin voor Digga D. De Metropolitan Police beoordeelde de teksten namelijk voorafgaande aan de release, onder voorwaarden van een bevel tot crimineel gedrag. Alsnog dartelt de Britse rapper nog steeds met perfecte balans over boorritmes, waardoor dit de beste langspeler van het genre tot nu toe is. De meedogenloosheid en muzikaliteit van zijn stroom is technisch verbazingwekkend. Ook geeft Made in the Pyrex een goed inkijkje in de criminele geschiedenis van Digga D, die zoals te horen is op de album genoeg verhalen hierover te vertellen heeft.

Karol G – KG0516
De Colombiaanse zangeres Karol G consolideerde haar supersterstatus met KG0516, een luchtige show van popalmacht. Haar toplijnen behoren tot de beste in Latijns-Amerika, kronkelend rond reggaetonritmes met serieuze sensualiteit, met een sterk gevoel van mineur-melancholie die de algehele emotionele teneur compliceert en verdiept. Het is ondertussen alweer de derde studio album van Karol G en bestaat uit zestien nummers. Op KG0156 kun je onder meer genieten van liedjes van de Colombiaanse zangeres samen met Zion, Ludacris en Nathy Peluso bijvoorbeeld. Bekijk alle verlichting voor aan het plafond, want een discobal heb je wel nodig bij dit album.

Wolf Alice – Blue Weekend
Het derde en beste album van de Mercury-winnaars Wolf Alice pronkt met hun bereik, met bitterzoete verzoening na een gebroken hart, hemelzwellende catharsis en zelfs loerende, absurdistische punk. Toch blijft het aangrijpend coherent dankzij de quasi-operazang van Ellie Rowsell en een sprankelende dreampop-aura. Die gewelfde soundtrack weerspiegelt het tumult in de teksten van Rowsell, terwijl ze de strijd aangaat met de krachten, denk aan onder meer drugs en wankele relaties, die haar van haar pad rukken terwijl ze rekening houdt met haar verlangens. Een openbaring voor het derde album van de band.

Arooj Aftab – Vulture Prince
Na haar debuut Bird Under Water in 2015 wilde de in Brooklyn wonende Pakistaanse componist Arooj Aftab een meer dansbaar tweede album maken. Toen kwam de onverwachte dood van haar broer, wat een nieuwe betekenis gaf aan het concept van Vulture Prince dat ze als werktitel van haar nieuwe album had aangenomen. Hier herdenkt ze Urdu ghazals over huiveringwekkende viool en gespannen harp, de productie somber, geduldig en zwaar aangrijpend. Vulture Prince moet je dan ook vooral zien als een ruimte van Arooj Aftab voor verdriet na een jaar van onpeilbaar verlies.

Chai – Wink
Als een goede band ervoor moet zorgen dat je lid wilt worden van hun bende, dan is Chai het platonische ideaal van de vorm. Het Japanse viertal straalt gejuich uit en hun derde album biedt een snoepkleurig toevluchtsoord van pandemische somberheid met zachte droompop, pep-rally electro a la Hot Chip en onbezonnen synth-funk die geschikt is voor een rondje Dance Dance Revolution. Hun teksten zijn af en toe rustgevend, zoals bijvoorbeeld “sommige dagen worden we een beetje gek en maken fouten, maar het is oké”, en andere keren juist weer echt opwekkend: “ACTIE!”Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.