Waarvoor wordt epoxy hars gebruikt?

  • dinsdag 13 juli 2021
  • Ingezonden

Epoxy hars staat bekend om zijn sterke hechtende eigenschappen, waardoor het een veelzijdig product is in veel industrieën. Het biedt bovendien weerstand tegen hitte en chemische toepassingen, waardoor het een ideaal product is voor iedereen die een sterke grip onder druk nodig heeft. Hierbij kun je onder meer denken aan gietvloeren. Epoxy giethars is ook een duurzaam product dat kan worden gebruikt met verschillende materialen, waaronder: hout, stof, glas, porselein of metaal. Het is echter belangrijk op te merken dat epoxy giethars niet als waterbestendig wordt beschouwd. Herhaalde vochtige of natte omstandigheden kunnen na verloop van tijd verslechtering veroorzaken, wat de duurzaamheid zal beïnvloeden. Desondanks kan epoxy hars wel voor veel dingen ingezet worden, zoals je hieronder kunt lezen.

Schilderen
Bekend als poedercoatings, is epoxy verf te vinden op veel huishoudelijke artikelen zoals drogers, wasmachines, kachels en soortgelijke witgoed. Meestal wordt dit type verf gebruikt in meer commerciële instellingen. Met een waterzuivering en een stevige, beschermende coating is epoxy verf een uitstekende optie voor het verven van dergelijke apparaten. Daarnaast zijn gietijzer, gegoten aluminium en gietstaal ook andere metalen die goed werken met deze verftoepassing.

Lijm
Eén van de meest voorkomende toepassingen van epoxy hars is voor lijm doeleinden. Dat komt omdat de sterke eigenschappen van de epoxy structurele en technische lijmen mogelijk maken. Gewoonlijk wordt epoxyhars gebruikt bij de constructie van voertuigen, snowboards, vliegtuigen en fietsen. Maar epoxylijmen zijn niet beperkt tot alleen structurele toepassingen. In principe kunnen ze in vrijwel elke toepassing worden gebruikt. Over het algemeen wordt epoxy gebruikt vanwege de diverse mogelijkheden in het plaatsen. Het kan flexibel of rigide worden, variërend in de ondoorzichtige en transparante opties.

Reparaties
Vanwege de sterke hechtende eigenschappen gebruiken veel consumenten epoxy hars voor de reparatie en het onderhoud van hun huishoudelijke voorwerpen. Breekbare items zoals glas, keramiek en porselein kunnen snel worden gerepareerd met een epoxy giethars, waardoor kapotte of afgebroken items aan het originele stuk kunnen worden bevestigd . Op dezelfde manier kan epoxy hars ook op veel andere materialen worden gebruikt. Hout, metaal, latex of andere soortgelijke synthetische materialen kunnen bijvoorbeeld ook worden gerepareerd. Door de epoxy hars over een anders kwetsbaar stuk te gebruiken, creëer je een dunne, strak gevormde barrière die stevig hecht en door de jaren heen op zijn plaats blijft.

Elektronica
Epoxy giethars speelt bovendien een belangrijke rol in de elektronica-industrie en wordt gebruikt bij de productie van isolatoren, motoren, transformatoren en generatoren. Omdat epoxyharsen fantastische isolatoren zijn en bescherming bieden tegen stof, vocht en kortsluiting, blijft het ook één van de belangrijkste harsen die worden gebruikt bij het maken van circuits.

Coatings
Epoxy staat daarnaast ook bekend om zijn corrosiewerende eigenschappen, waardoor het een ideale oplossing is voor veel huishoudelijke voorwerpen die normaal gesproken na verloop van tijd kunnen roesten. Items zoals verfblikken, metalen containers en voedingsmiddelen die typisch zuur zijn, worden normaal gesproken voor gebruik gecoat. Een ander gebruik voor epoxy hars zijn de decoratieve vloer toepassingen. Spaan vloeren, terrazzo vloeren en andere aggregaat vloeren zijn gecoat met een epoxy giethars. Een epoxy egaline vloer is een milieuvriendelijke optie voor traditionele vloerbedekkingen omdat het de behoefte aan pesticiden en het waterverbruik vermindert.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.