Wat muziek en buitenlucht met elkaar gemeen hebben

  • vrijdag 14 mei 2021
  • Ingezonden

Afgelopen jaren is de luistertijd naar muziek toegenomen. Tot zover niets nieuws. Ook het aantal personen dat elke dag een wandeling in de buitenlucht maakt, is toegenomen. Vooral sinds de coronatijd en de enorme populariteit door ‘het ommetje’. Maar wist je dat muziek en buitenlucht nog meer overeenkomsten hebben? 

Al in 2019 bleek uit een onderzoek van Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) dat in de twee jaren daarvoor het aantal minuten dat men naar muziek luistert maar liefst met 12 minuten per dag was tegenomen. En dat is sinds toen niet minder geworden. Tot zover goed nieuws. Net zoals dat mensen meer naar buitengaan. Want buitenlucht en muziek hebben op een aantal vlakken een gemeenschappelijk belang in het verhogen van je gezondheid. 

Buitenlucht zorgt voor…
Dat ‘het ommetje’ zo aanslaat was enerzijds omdat we ‘even’ niet konden sporten en we minder andere dingen te doen hadden. Maar terwijl we ons dagelijkse rondje liepen, merkten we massaal dat de buitenlucht ons goed deed. En dat stimuleerde tot de andere dag weer een rondje en nog een rondje. Niet zo gek overigens want buitenlucht geeft ons heel veel cadeautjes. Cadeautjes die wetenschappelijk onderzocht en bewezen zijn. 

Beter geheugen, mentale energie en minder stress
Ga je de buitenlucht in, dan krijgt ons brein relatief minder prikkels waardoor er ‘rust’ komt. Dit bevorderd het korte termijn geheugen. Maar ook als er even niets meer uit je handen komt (mentale vermoeidheid) is buitenlucht de oplossing. Even naar buiten verlaagt daarnaast ook nog het cortisol niveau (het hormoon dat staat voor spanning) en je hartslag.

Regelmatig je rugzak pakken en even naar buiten, is dus ook goed voor je werk. En hang je op je kantoor een natuurfoto, dan wordt het nogmaals versterkt. 

Maar ook voor je baby of kindje is de buitenlucht heel goed. Er is ten eerste heel veel te zien maar de buitenlucht zorgt er ook voor dat je kindje heerlijk rozig wordt en dus daarna (of misschien al onderweg) in slaap valt. Pak de luiertas maar in en wandel eens naar opa en oma of naar je vriendin. Grote kans dat je kindje er van geniet en de hele middag slaapt als een roosje. Daarnaast zijn kinderen die regelmatig buitenzijn en dus meer kans krijgen om vitamine D aan te maken ook veel minder vaak ziek. En de buitenlucht helpt om om ontstekingswaarden op een lager niveau te houden en bij kinderen is zelfs een aantoonbare afname van de kans op bijziendheid gemeten. 

Ook muziek heeft effect op je gezondheid
Naast dat muziek een heerlijke ontspannende bezigheid is, is muziek (net als buitenlucht) dus goed voor je lichaam en je hersenen. Muziek maakt slimmer, het empathisch vermogen verhoogt en stress verminderd. Door naar muziek te luisteren, zorg je er voor dat je jezelf beter en sterker voelt. Het kan zelfs depressies en pijn verminderen. Dit komt omdat je door muziek de negatieve gedachten weghaalt er daarvoor in de plaats positieve gedachten en gevoelens krijgt. 

Ook zou de sterke beat van muziek je alert maken en stimuleert het de hersengolven. Hierdoor kun je geconcentreerder werken wat resulteert in meer productiviteit. En muziek heeft een positieve invloed op zowel het korte termijn geheugen alsook op het lange termijn geheugen. Of met een koptelefoon met muziek gaan wandelen nog meer helpt, is dan weer niet onderzocht. Maar proberen kan natuurlijk geen kwaad. En regent het? Laat je dan niet weerhouden maar pak een Rains rugzak en geef je vitaliteit een boost!Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.