Daarom is luieren zo gek nog niet

  • vrijdag 22 januari 2021
  • Ingezonden

Je dagelijks met je laptoptas naar kantoor haasten en vele uren maken om maar zoveel mogelijk gedaan te krijgen? Doe het niet. Niet omdat het niet mag, maar omdat het geen zin heeft. In een rustiger tempo, zelfs met af en toe luieren, kom je net zo ver. Hoe zit dat?

Het is terug te voeren naar een ver verleden toen we niets anders deden dan de hele dag jagen om zoveel mogelijk voedsel voor de avond te scoren. Je begrijpt; met de komst van de supermarkten is dat ab-so-luut niet meer nodig. Om aan eten te komen hoeven we niet meer zo hard te hollen. Waarom doen we het dan wel?

Luieren, lummelen en vervelen zijn on-Hollands
Omdat we vooral menen dat hard werken beter is. Een beetje rustiger tempo valt al snel in de categorie lummelen en dat willen we niet. We willen niet te boek staan als lui. Daar zijn we te Hollands voor. Wie een beetje vooruit wil komen in het leven moet daar vooral hard voor werken. Stilstand is immers achteruitgang.

Over dat laatste valt te twisten, want af en toe stilstaan lijkt zo gek nog niet. Stilstaan betekent dan: doe het een beetje rustiger aan. Spaar je energie. Dat laatste is eigenlijk heel erg economisch. Hoe minder je je inspant, hoe minder voedsel je nodig hebt. In vroeger tijden was dat heel zinvol om te kunnen overleven met een beetje minder. Zuinig omgaan met onze eigen energie is ook tegenwoordig geen overbodige luxe. Een burn-out ligt zomaar op de loer.

Verveling leidt tot meer creativiteit
Uit onderzoek blijkt zelfs dat regelmatige afleiding veel beter werkt. Dan verzet je even de zinnen en de proefpersonen in dit onderzoek hadden veel meer zinvolle gedachten over hun doelen en de toekomst. Daarnaast blijkt een beetje verveling ook nog een creativiteit in de hand te werken. Dat bleek uit een studie van de University of Central Lancashire (2012). De onderzoekers deden twee experimenten. Daarbij moesten proefpersonen eerst iets saais doen en daarna een creatieve taak oplossen. Bijvoorbeeld: eerst telefoonnummers uit het telefoonboek overschrijven, en daarna verschillende manieren bedenken waarop je een plastic bekertje kunt gebruiken. De controlegroep hoefde geen saai werk te doen, maar wel het creatieve werk. De mensen die saai telefoonnummers hadden overgeschreven bleken veel creatievere oplossingen bedacht te hebben dan de anderen. Volgens de onderzoekers ga je dagdromen als je je verveelt. Daardoor gaan je gedachten alle kanten op en kom je makkelijker op originele ideeën.

Lekker lui zijn heeft daarom voordelen, ook al wordt het nog altijd als not done beschouwd. In ons land hangen we erg aan ‘hard werken’. Altijd maar de agenda vullen en afspraken nalopen met een heuptasje vol met memo’s en lijstjes. Wie het druk heeft is goed bezig. Zelfs lezen wordt door sommige mensen als lui bestempeld. ‘Zit je nu alweer te lezen, ga eens wat doen!’. Herkenbaar?

Gooi die rugzak af en ga even chillen
Dat ze daar in het buitenland soms heel anders tegenaan kijken, blijkt wel uit de Italiaanse manier van leven waar ‘nietsdoen’ een vorm van levensgenieten is. Dat begint daar al op jonge leeftijd. Kinderen uit zuidelijke landen weten daar wel raad mee door hun rugzak kind tijdig van zich af te gooien en lekker even op het strand te banjeren, onder de citrusboom te gaan chillen of gewoon lekker even niets te doen.

Eigenlijk is de conclusie dat de gulden middenweg het beste is. Je doet wat je moet doen om ergens te komen, om een doel te behalen of een droom te verwezenlijken, maar overdrijf het niet. Af en toe even achteroverleunen doet je creatiever zijn en je werkt jezelf niet over de kop. Gewoonweg een stuk gezonder.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.