Energierekening Capellenaren met 60 euro omlaag

  • dinsdag 6 april 2021
  • Ingezonden

Goed nieuws: we zijn dit jaar waarschijnlijk minder geld aan energie kwijt dan in 2020. Dat blijkt uit de cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het onderzoeksbureau zal de energierekening bij een gemiddeld verbruik zo'n 60 euro lager uitvallen. De lagere energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van deze daling.

Variabele leveringstarieven gedaald
De energieprijzen zijn omlaag gedaan doordat de variabele leveringstarieven van gas en elektriciteit begin dit jaar omlaag gingen. Het tarief van gas is met 18 procent gedaald, voor elektriciteit is dit ruim 9 procent. Dat levert Nederlandse huishoudens op jaarbasis een gemiddelde besparing op van 68 euro op gas en 18 euro op elektriciteit. De vaste leveringskosten van energie zijn wel gestegen. Voor gas zijn bewoners hiervoor gemiddeld 6 euro meer kwijt en voor elektriciteit 20 euro. Het is dus nog even wachten wat dit daadwerkelijk zal betekenen voor de hoogte van de energierekening. Het is in ieder geval verstandig om door middel van energie vergelijken te kijken welke energieleverancier het goedkoopste is. Zo weet men zeker dat ze niet te veel betalen voor energie. De te betalen belasting op energie heeft in ieder geval in 2021 nauwelijks effect op de energierekening. Belasting op gas gaat omhoog, maar die op elektriciteit daalt weer. Onder de streep scheelt dit gemiddeld 1 euro. 

Energie besparen door isoleren
De hoogte van de energierekening verschilt per huishouden, woonvorm, stookgedrag en leefpatroon. Vooral de isolatie van een woning heeft een grote invloed op de energierekening. Slechte isolatie leidt tot veel warmteverlies via de muren, ramen, het dak en de vloer. Afhankelijk van het type woning kunnen bewoners tussen de 600 en 1000 euro per jaar besparen op hun energierekening door isolatie. Om woningeigenaren te stimuleren om hun woning te isoleren is er een aantrekkelijke subsidie beschikbaar. Mensen komen in aanmerking voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. De tegemoetkoming is ongeveer 20 procent van de investeringskosten.

Zonnepanelen en kleine energiebesparende maatregelen
Het isoleren van de woning is niet te enige maatregel die woningeigenaren kunnen treffen om energie te besparen. Ook met een aantal kleine maatregelen kunnen bewoners al geld en energie besparen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van radiatorfolie, ledlampen, tochtstrips en een waterbesparende douchekop. Als mensen het groter willen aanpakken dan zijn zonnepanelen een slimme investering. Op deze manier wekken zij hun eigen stroom op, en zijn zij minder afhankelijk van de prijzen van de energieleveranciers. Daarnaast is dit natuurlijk goed voor het milieu. Door zonnepanelen te kopen, bespaart men honderden euro's op de energierekening. Daarnaast kunnen particulieren de 21 procent btw die zij betalen terugkrijgen van de Belastingdienst.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.