Dit moet jij weten over de BMI!

  • maandag 29 maart 2021
  • Ingezonden

Wat jij van je eigen lichaamsgewicht en dat van andere mensen vindt is over het algemeen nogal subjectief. Alsnog zou het best kunnen dat iemand te zwaar is. Hiervoor wordt de BMI gebruikt, wat staat voor de Body Mass Index. Dit is een eenvoudige rekenmodule wat een objectief beeld geeft van een gezond gewicht. Ook wordt het ingezet om te onderzoeken of iemand overgewicht heeft. Je BMI berekenen zal gedaan worden met behulp van je lengte en gewicht. Hoe het precies werkt zal uitgelegd worden in dit artikel.

Wat is BMI precies?
BMI is dus de afkorting van Body Mass Index. Je moet het in principe zien als een index die de verhouding weergeeft tussen gewicht en lengte. Je BMI zal dan ook inzicht geven of er sprake is van ondergewicht of juist overgewicht. Je zal de ratio berekenen door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat, maar hoe dat precies werkt zal later uitgelegd worden. Het is wel handig om je BMI te berekenen, wat het geval is aangezien de meeste mensen zich puur focussen op het gewicht. Dat is niet verstandig, aangezien een gezond gewicht voor elk lichaam verschillend is. Je kunt nog zo gezond eten, maar als je 2 meter bent zul je als het goed is bijvoorbeeld nooit 50 kilo gaan wegen. Met andere woorden, je BMI zal duidelijk maken hoe je lichaamsgewicht in verhouding staat tot je lengte.

Hoe moet je je BMI berekenen?
In principe hoef je niet eens zelf je BMI te berekenen. Online kun je namelijk ontzettend veel rekenmachines vinden die dit voor je doen. Met een paar klikken zul je dan direct je BMI weten. Deze rekenmachines maken allemaal gebruik van de volgende formule: gewicht (kilogram) / (lengte (meter) x (lengte (meter)). Natuurlijk kun je alsnog zelf je BMI berekenen, waarbij je ook gebruik zult moeten maken van die formule. Je kunt dit heel eenvoudig zelf doen. Eerst moet je je lengte opmeten en je wegen. Dit kan bijvoorbeeld 180 centimeter en 75 kilogram zijn. Pak dan een rekenmachine erbij en tik je lengte x je lengte in. Dit kan bijvoorbeeld 1,80 x 1,80 zijn. Schrijf het antwoord op. Vervolgens deel je je gewicht door het antwoord. Bij dit voorbeeld is het dus 75 / 3,24 = 23.

Wat zegt je BMI?
Nadat je je BMI berekend hebt is het van belang om uit te zoeken wat dit precies betekent. De Body Mass Index van het voorbeeld is dus 23, dit zou betekenen dat dit persoon een normale BMI heeft. Je hebt namelijk last van overgewicht als je een BMI score van 25 of hoger hebt. Als dit het geval is dan is het zeker verstandig om een tijdje koolhydraatarm te eten, zoals bijvoorbeeld koolhydraatarm brood. Hierdoor kun je afvallen waardoor je dus weer een normale BMI score kunt behalen. Body Mass Index werkt trouwens niet voor iedereen even goed. Sommige factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat je in de verkeerde categorie belandt, zoals je leeftijd en afkomst.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.