Muizen zijn helemaal niet gek op kaas

  • maandag 29 maart 2021
  • Ingezonden

Heb je last van muizen? Vervelend, want ze knagen op kabels, het zadel van een kinderfiets of skelter en overal in huis liggen keutels. Ben je de wanhoop nabij dan koop je vast en zeker een muizenval. Blokje kaas erop en klaar. Is dat zo?

Kaas lijkt misschien het ideale lokmiddel, maar onderzoek wijst uit dat muizen helemaal niet zo dol zijn op kaas. Het kan zijn dat je een stukje kaas terugvindt waar een klein hapje vanaf is genomen, maar dat komt dan waarschijnlijk omdat de muis niets anders kan vinden. Muizen houden veel meer van zaden, granen en fruit. Ook zoetigheid zoals pindakaas en koekjes zijn een goed lokmiddel.

Waarom geen kaas?
Het onderzoek vertelt niet waarom muizen niet gek zijn op kaas, maar het heeft wellicht te maken met de geur van kaas. Het is etenswaar wat erg sterk ruikt en muizen kunnen goed ruiken. Wanneer er keuze is uit ander eten, dan zal de muis met een grote boog om het blokje kaas gaan lopen, omdat het dier niet van de geur houdt.
Het is niet precies bekend waarom gedacht wordt dat muizen kaas heel lekker vinden. In ieder geval is het zo dat mensen al heel lang denken dat muizen kaas eten. Al sinds de middeleeuwen. Wat niet meehelpt om de mythe van muizen en kaas te doorbreken is het feit dat schrijvers en striptekenaars de fabel niet ontkrachten. Denk maar eens aan Tom en Jerry.

Maak je huis ongastvrij
Wanneer je muizen uit je huis wilt verdrijven doe je er goed aan om al het eten op te bergen in afsluitbare bakken. Let er op dat er geen voedselresten of afval in je huis ligt. Controleer alle kieren en gaten en maak deze dicht met kit of gaas. Neem deze maatregelen, want zo lang er muizen in je huis rondlopen loop je kans dat je goed ziek kan worden. Muizen laten in hun keutels en urine heel wat bacteriën en virussen achter.

Diervriendelijke muizenvallen
Wil je de muizen liever niet doden? Gebruik dan een diervriendelijke muizenval. Deze moet je wel goed gebruiken. Zodra er een muis in de val zit moet je die zo snel mogelijk vrijlaten, want anders gaat de muis alsnog dood van de stress. Verder zijn er ook ultrasone muizenverjagers op de markt. Hiermee verjaag je de muizen met geluid.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.