Eigen bedrijf aan huis of toch een kantoor huren?

  • woensdag 24 februari 2021
  • Ingezonden

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om een eigen bedrijf op te richten. Dit kun je groots aanpakken met direct forse investeringen en veel versterkingen, maar het kan ook een stuk kleiner. Je kunt immers tevens gewoon als ZZP’er aan de slag gaan. Als jij dit van plan bent dan kun je ervoor kiezen om je werk vanuit je eigen huis te doen, wat op het moment veel Nederlanders doen vanwege het coronavirus. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een kantoor te kopen. Een kantoorruimte huren in Capelle aan den IJssel kan daarnaast ook. De keuze is dus eigenlijk reuze, maar wat is nou beter? Een eigen bedrijf aan huis of het kopen of huren van een kantoor? In dit artikel kun je daar meer over lezen.

Flexibiliteit
Als je ervoor kiest om toch een kantoorruimte te kopen of te huren in Capelle aan den IJssel dan is de kans groot dat je een schema voor jezelf hebt gemaakt. Je wekker zal elke dag op hetzelfde moment af gaan, terwijl je daardoor ook steeds op hetzelfde moment aan je bureau zult zitten om aan de slag te gaan. Jij houdt hier mogelijk heel erg van, maar er zijn ook mensen die een hekel hebben aan zo’n schema. Zij houden juist meer van flexibiliteit, wat zeker mogelijk is als je ervoor kiest om vanuit je eigen woning aan het werk te gaan als freelancer. Zo zou het zomaar kunnen dat jij dan ineens om 1 uur ’s middags begint met het eerste klusje van je dag in plaats van 9 uur ’s ochtends.

Productiviteit
Uit onderzoek van UC Irvine blijkt dat een gemiddelde kantoorarbeider elke 11 minuten gestoord wordt. Dat is natuurlijk al slecht, maar hier komt ook nog eens bovenop dat het 25 minuten duurt voordat je weer aan de slag gaat met je klus. Hierdoor zal je productiviteit niet bepaald hoog zijn. Natuurlijk zul je hier wat minder last van hebben als je een kantoor voor jezelf hebt gekocht of gehuurd. Je hebt dan immers geen collega’s die je kunnen storen. Wel zullen er waarschijnlijk nog omgevingsgeluiden zijn die je van het werk houden. Toch zul je hier ook last van hebben als je werkt vanuit huis. Bovendien kan je partner, kind of hond je dan ook steeds storen. Alsnog zal je productiviteit normaal gesproken beter zijn.

Kosten
Daarnaast is er natuurlijk ook een duidelijk verschil in de kosten van het werken vanuit huis of vanuit je gekochte of gehuurde kantoor. Het zal je immers in principe geen geld kosten om thuis aan de slag te gaan aan een bureau. In een kantoor is dit niet het geval. Allereerst zal het natuurlijk veel geld kosten om deze ruimte te financieren, maar daarnaast zul je ook nog eens moeten betalen voor de reis naar het pand. Hierbij kun je denken aan de benzine en de parkeerkosten, maar ook aan het openbaar vervoer als je geen rijbewijs en/of auto hebt.

Communicatie
Toch kent een eigen bedrijf aan huis niet alleen maar voordelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de communicatie in dit geval wel een stuk slechter is dan wanneer je een kantoor hebt. Als je alleen werkt in je onderneming dan zal dit natuurlijk helemaal niets uitmaken, wat wel het geval is als je medewerkers hebt ingehuurd. Daarnaast is de communicatie met de klant ook van belang, in een kantoor die je huurt in Capelle aan den IJssel zal dit in principe wat eenvoudiger en beter gaan dan wanneer je ze thuis uitnodigt. Dit is toch wel een groot pluspunt van een kantoorruimte.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.