Dit missen we het meest sinds we thuiswerken

  • woensdag 24 februari 2021
  • Ingezonden

Sinds de eerste COVID-19 besmetting in Nederland werd bevestigd zijn we met zijn allen massaal thuis gaan werken. Dat gaat niet altijd gemakkelijk, want niet iedereen heeft een perfecte werkplek. Sommige mensen moeten dealen met de afleiding van een gezin met kleine kinderen en velen zitten dagelijks in eindeloze digitale vergaderingen. De tijd dat je met je laptoptas 17 inch de deur uit stapte om te gaan werken is bovendien misschien wel helemaal verleden tijd, want thuiswerken lijkt ook in de toekomst meer en meer voor te gaan komen. Maar wat missen we nou het meest sinds we thuiswerken?

Kantoorhumor bij de koffiemachine
Uit onderzoek dat MeMo2 deed onder duizend thuiswerkers en ook na een oproep op Twitter kunnen we duidelijk stellen dat we onze collega’s het meest missen. Die ene collega die je altijd aan het lachen maakt, of die collega met wie je altijd de laatste aflevering van Wie is de Mol bespreekt bij de koffieautomaat op maandag; thuiswerken maakt het contact met je collega’s toch een stuk beperkter en minder spontaan. Vooral voor mensen die alleen wonen is het thuiswerken en het gebrek aan contact met mensen gedurende de werkdag best pittig of zelfs eenzaam. Hoewel er ook mensen zijn die ontdekt hebben dat ze thuiswerken helemaal geweldig vinden en nooit meer anders zouden willen is het voor onze sociale contacten en de kantoorhumor toch te hopen dat je binnenkort weer gewoon met je Ted Baker tas de deur uit mag voor een gezellige werkdag samen met je collega’s.

Een eigen werkplek
Sinds we allemaal massaal thuiswerken lopen de agenda’s van de fysiotherapeuten steeds voller. De meeste mensen beschikken namelijk niet over de luxe van een kantoorruimte of specifieke werkplek in huis en werken daarom noodgedwongen aan de keukentafel, of soms zelfs vanaf de bank of in bed. We hebben geen goede bureaustoel, geen beeldscherm op ooghoogte, kortom, we maken er ergonomisch gezien een potje van. Het is dan ook niet vreemd dat onze eigen werkplek een van de dingen is die we ook erg missen in deze thuiswerk tijden. Om ervoor te zorgen dat je geen nare blessures overhoudt is het niet alleen belangrijk om je werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten, maar vooral ook dat je er regelmatig even niet zit. Een valkuil voor veel thuiswerkers is dat ze te lang achterelkaar door werken. Bovendien mis je de beweging al die je normaal gesproken zou krijgen wanneer je onderweg naar je werk bent. Stop daarom tussen de middag je lunch in je crossbody tas en maak een stevige wandeling om je bloedsomloop weer flink op gang te krijgen en je geest even leeg te maken.

Structuur en begrenzing
Sinds het begin van de coronacrisis zijn er best wat mensen die moeite hebben om hun spijkerbroek aan te trekken. Dat doen ze ook niet want iedereen loopt natuurlijk massaal in zijn thuispak de hele dag, maar de coronakilo’s zou het ze ook beletten. Op het werk heb je doorgaans geen keukenla die gevuld is met allerlei lekkere dingen waar je zo tussendoor even wat uit kunt pakken. Want dat is dus precies wat we doen als we thuis aan het werk zijn. Doordat ook de structuur van de dag wegvalt; je hoeft niet te reizen, hoeft geen boterhammen te smeren voor de dag, en hebt geen collega’s om je pauzes mee door te brengen, zijn we helemaal geneigd om te gaan snaaien. Daarbij komt dat werk en privé continu dwars door elkaar heen lopen waardoor mensen er ook moeite mee hebben om hun werk los te laten op het moment dat de werkdag dan voorbij is. We missen dan ook de structuur en de begrenzing die onze werkdagen normaal gesproken met zich meebrengen. Ook hierin kun je zelf wel wat veranderen, bijvoorbeeld door al je werkspullen uit het zicht op te bergen zodra je klaar bent met werken, en iets te doen waarmee je de werkdag officieel afsluit. Op die manier is het makkelijker los te laten en in de ontspanning te komen.Dit is een ingezonden artikel. Ingezonden artikelen vallen buiten de redactie van Radio Capelle.