Huurdersraad Capelle noemt maximale huurverhoging Havensteder 'absurd'

  • zaterdag 20 april 2024
  • Loes van Straten

Woningcorporatie Havensteder verhoogt de sociale huur dit jaar met 5,3 procent. Absurd, vindt Huurdersraad Capelle, die samen met andere bewonersorganisaties in de regio het advies heeft uitgebracht om de huur niet meer dan 3,2 procent te verhogen.

“In de Nationale Prestatieafspraken staat dat de huur tot maximaal 5,3 procent mág worden verhoogd, het is dus niet voorgeschreven. En als je rekening houdt met de inflatie, is het logischer om de huur niet meer dan 3,2 procent te verhogen”, vertelt secretaris Wim de Bruin. Voor huurders die in 2023 in aanmerking kwamen voor een huurverlaging en huurders van een woning met een E-, F- of G-label adviseert de huurdersraad het te houden bij een huurverhoging van een half procent. “Als je een beetje logisch nadenkt, is het gek om eerst een huurverlaging aan te bieden en het jaar daarop de huur maximaal te verhogen.”

Hetzelfde geldt voor huurders van een slecht geïsoleerde woning, aldus De Bruin. “Die mensen hebben al hoge energielasten en ga je nog eens extra belasten met een maximale huurverhoging. Dat die woningen zo’n laag label hebben, is de verantwoordelijk van de corporatie en die moet daar ook de consequenties van dragen. Dan moet je als corporatie zeggen: we gaan uw woning verbeteren en tot die tijd verhogen we de huur niet.” Woningen met een E-, -F of G-label hebben vaak al een lagere huurprijs en er is financieel geen ruimte om deze huren beperkt of niet te verhogen, luidt de reactie van Havensteder.

Kortom, Havensteder gaat niet mee in het advies van de huurdersraad en verhoogt de huur van alle sociale huurwoningen vanaf 1 juli met het maximale percentage van 5,3 procent. “Dat straalt een economische zakelijkheid uit, terwijl ze als sociale verhuurdersorganisatie vaak te maken hebben met huurders die niet weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen.” De Bruin roept die huurders op om bezwaar te maken bij de huurcommissie. Voordat je dat doet moet je Havensteder hierover informeren en je automatische incasso stopzetten. Én niet vergeten om zelf de oude huur over te maken.

“Laten we eerlijk zijn: niet iedereen is daar even handig in, maar doe anders een beroep op de huurdersraad”, vervolgt De Bruin. “Wij willen mensen hier graag bij helpen en hopen daarmee te bereiken dat Havensteder zich nog eens achter de oren krabt.”

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 20 april 2024