Jaarlijkse Record Store Day Zaterdag 20 april

  • zaterdag 30 maart 2024
  • Willem de Waard

Zaterdag 20 april is het weer het jaarlijkse feestje van de platenzaken tijdens Record Store Day. Dit is het grootste eendaagse muziekevenement ter wereld. RSD is in 2007 opgericht tijdens een bijeenkomst van onafhankelijke platenzaakeigenaren en -medewerkers in Baltimore, USA. De eerste Record Store Day vond plaats in Amerika op 19 april 2008. Record Store Day USA is nog steeds de ‘moederorganisatie’ van het wereldwijde evenement. In 2022 vond daar de 15e editie plaats. Inmiddels vieren meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers op Record Store Day de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaken over de hele wereld. Dit unieke evenement vindt plaats in meer dan 2.000 platenzaken, in 23 landen verspreid over zes continenten en is hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld.

In Nederland wordt dit muzikale feest gevierd in en rondom ruim 100 platenzaken. Het is voor hen één van de belangrijkste dagen in het jaar. Op Record Store Day verschijnen zeer exclusieve releases die alléén op die dag verkrijgbaar zijn. Honderden releases komen op Record Store Day in beperkte oplages uit. Nieuwe muziek, remixes, gekleurd vinyl, live registraties, stuk voor stuk zijn het bijzondere items. Record Store Day is voor iedereen vrij toegankelijk en laat je als bezoeker proeven van de lol van het verzamelen van het fysieke product. Bovendien veranderen de winkelvloeren in een podium waar menig artiest met liefde intieme concerten geeft, de fans ontmoet of een recent uitgebrachte plaat signeert.

In Nederland beleef je meer dan 250 optredens van ruim 100 artiesten. Van de levende legendes, maar ook van de sterren van de toekomst. Ook is er jaarlijks een nieuwe ambassadeur die het gezicht is van RSD en zich extra inzet voor de platenzaken. Dit jaar is de band Within Temptation de ambassadeur voor Record Store Day Nederland. De groep rond zangeres Sharon den Adel verkocht tot op heden ruim 4 miljoen albums. De eerste 6000 klanten die op zaterdag 20 april een aankoop doen bij één van de deelnemende platenzaken krijgen een EP van Within Temptation. Voorgaande jaren hebben onder meer De Staat, Kensington, Eefje de Visser, Typhoon, DeWolff, Floor Jansen en Froukje zich verbonden aan Record Store Day. Internationale ambassadeurs waren onder anderen Taylor Swift, Pearl Jam, Dave Grohl, Ozzy Osbourne en Metallica. 

Tijdens de wekelijkse uitzending van Zwaardvis bij Radio Capelle blikken we op 13 april vooruit naar RSD. We bellen dan de Velvet Music Store in Rotterdam om er achter te komen wat er allemaal komt kijken om zo'n dag tot een succes te maken (onder voorbehoud). 
Over Record Store Day - Record Store Day 

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 30 maart 2024
Geen andere berichten van 2024-03-30 gevonden.