Capelle zet vaart in benoeming nieuwe burgemeester

  • donderdag 21 maart 2024
  • Rob Nieuwveld

De profielschets van de nieuwe Capelse burgemeester wordt vanavond vastgesteld. Het informatiepakket voor komende sollicitanten staat klaar en de eerste sollicitatiegesprekken kunnen in de agenda's van kandidaten worden genoteerd: 21 en 22 juni 2024. Nog voor het zomerreces van 2024 hoopt de gemeenteraad de aanbeveling voor de nieuwe burgemeester vast te stellen. De installatie is voorzien op woensdag 25 september 2024. Dat is de route richting de nieuwe burgemeester van Capelle.

De Capelse gemeenteraad vergadert vanavond vanaf 19.30 uur over het vaststellen van de profielschets van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester waarvan het de verwachting is dat die in september dit jaar begint. In de profielschats staat wat de gemeenteraad van een nieuwe burgemeester verwacht en aan welke functie-eisen en persoonlijke kenmerken een kandidaat moet voldoen.

"Het maakt ons niet uit waar u geboren bent of van wie u houdt. Uw geloof, geslacht of politieke kleur zijn ook niet van belang. Wij zijn geïnteresseerd in uw talenten, kennis en ervaring en wat u daarmee voor onze gemeente kunt betekenen." Dat is te lezen in de profielschets van Capelle voor de nieuwe burgemeester van Capelle aan den IJssel zoals die vanavond wordt besproken. 

Naast de profielschets van de komende burgemeester onder de titel "Gezocht: Nieuwe burgemeester" is daarin ook een profielschets van Capelle opgesteld . Daarin geeft de gemeente en de gemeenteraad de mogelijke kandidaat-burgemeesters een blik op Capelle. "Capelle is een voormalig groeikern met historische wortels die ver teruggaan in de tijd. Capelle ontstond rond het jaar 1100. Lange tijd was het een plaats van vissers, steenplaatsarbeiders, turfstekers en boeren. Begin 20e eeuw veranderde dat. De scheepsbouw werd belangrijk en na de Tweede Wereldoorlog zette Capelle aan den IJssel een groeispurt in. In de periode tussen 1955 en 2000 groeide de gemeente van 8.700 naar 65.000 inwoners."

De vertrouwenscommissie heeft in een aantal bijeenkomsten gesproken over de inhoud van de profielschets. Hierbij is gebruik gemaakt van de inbreng van burgers (vragenlijst ingevuld door 1.182 Capellenaren) en gesprekken met het Kindercollege, de Capelse Jongerenraad, de Adviesraad Sociaal Domein, het maatschappelijk middenveld, ambtenaren, het college en (burger)raadsleden. Centraal in deze gesprekken stond de vraag welke opgaven er in Capelle spelen, wat voor burgemeester gezocht wordt, wat Capelle te bieden heeft en waar wij als Capelle voor willen staan.

Dat zie je terug in deze documentatie. Het burgerpanel bijvoorbeeld dat zegt: "Wij zoeken een burgemeester die toegankelijk en verbindend is. Die er voor elke Capellenaar is." Dat lijkt voorspelbaar maar in gesprekken over voormalige burgemeesters merk je wel in de stad en rond die raad, dat niet elke burgemeester zo toegankelijk was en er misschien niet voor elke Capellenaar was op dezelfde manier als .. en dan volgt er een naam.

De nieuwe burgemeester moet ook stevig in de schoenen staan op het thema veiligheid want over het huidige Capelle is te lezen: "Er is sprake van (drugsgerelateerde) criminaliteit engeweld. Een groep jongeren dreigt af te glijden naar het criminele milieu. Om dat te voorkomen maakt de gemeente werk van veiligheid met een wethouder veiligheid. Daarnaast verwachten we ook van u een stevige rol op dit terrein."

Ook gelet op alle documentatie kan de vergadering van vanavond als een formaliteit gezien worden. Benne Kerver , fractievoorzitter van Leefbaar Capelle en mede aan het hoofd van de vertrouwenscommissie zegt erover tegen Radio Capelle vandaag: "Het is in de vertrouwenscommissie met gezamenlijke input tot stand gekomen. Alle feedback is verwerkt, dus dit is echt een stuk waar we als raad gezamenlijk achter kunnen staan."

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 21 maart 2024