Warmtebeeldenactie van Energiecollectief Capelle in volle gang

  • donderdag 7 maart 2024
  • Rob Nieuwveld

Vorig jaar konden Capelse eigenaren van eengezinswoningen zich opgeven voor een gratis warmtebeeldenactie. Inmiddels zijn de vrijwilligers van het Energiecollectief Capelle (ECC) bij 200 woningen langs geweest om warmtelekken op te sporen. Enkele resultaten zijn nu bekend. 

Bij 276 eengezinswoningen maakt het ECC deze winter warmtebeelden. De kleurverschillen die op de foto’s zichtbaar zijn, tonen waar de warmtelekken zijn. Zo wordt duidelijk of de muurisolatie nog goed is. Ook is te zien of de buitendeur en de ramen goed isoleren.

Door de warme, natte maand februari heeft het ECC de laatste weken weinig goede dagen gehad om de beelden te maken. Het moet namelijk kouder dan 5 graden zijn en droog. Toch verwacht het ECC voor alle aangemelde woningen de warmtebeelden te kunnen maken.

Wat opvalt is dat bij veel van de deelnemende woningen al isolerende maatregelen zijn genomen. Zo is het verschil tussen ‘gewoon’ dubbelglas en modern HR++ glas duidelijk te zien op de beelden. Een warmtelek waar men niet zomaar aan denkt, is de houten buitendeur. Daar gaat ongeveer evenveel warmte doorheen als bij ‘gewoon’ dubbelglas. Een houten deur kan vervangen worden voor een goed isolerende kunststof buitendeur.

Als afsluiting van deze actie is er op 25 maart een informatieavond voor de deelnemers. Daar horen ze de belangrijkste bevindingen van de actie. Ook krijgen ze presentaties over verduurzaming van de woning, met zowel grote als kleine maatregelen. De deelnemers ontvangen daarvoor een persoonlijke uitnodiging.

Foto: ECC

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 7 maart 2024