Politie: explosies in Prinsenland en Capelle hebben met elkaar te maken

  • donderdag 22 februari 2024
  • Rob Nieuwveld

De explosies van afgelopen weekend in Prinsenland en Capelle aan den IJssel hebben met elkaar te maken, vermoedt de politie. De aanleiding voor de ontploffingen is een mislukte ontvoering eind januari in Rotterdam.

Aan de Jacques Dutilhweg in Rotterdam Prinsenland gingen afgelopen weekend twee keer op rij explosieven af bij een woning. Daarna ging het maandagnacht opnieuw mis in Capelle aan den IJssel. Aan de Ravelstraat, dat een paar kilometer van de Jacques Dutilhweg is verwijderd, werd ook een woning doelwit van een aanslag. In beide straten hangen bewakingscamera's, maar dit voorkwam niet dat er explosieven werden neergelegd. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen gedaan.

Het gaat om een geweldsgolf van zeven incidenten in drie weken. De vermoedelijke aanleiding is een mislukte ontvoering op 29 januari aan de Jacques Dutilhweg in Prinsenland. Daarna ging er op 5 februari een explosie af op de Ravelstraat in Capelle. Bijna een week later, op 11 februari, werd een woning aan de Kerkhoflaan in Crooswijk beschoten. De politie kon na die beschieting zes personen aanhouden, drie van hen zitten nog vast. Hier bleef het niet bij, want afgelopen weekend ging het drie keer mis in Prinsenland en Capelle op 17, 18 en 19 februari

Lees ook - Weer explosie bij woning Ravelstraat in Capelle - link naar Rotterdamse ontvoering?

Bewakingsbeelden
De politie heeft vanwege de reeks geweldsincidenten besloten om de bewakingsbeelden versneld te verspreiden. In het programma Opsporing Verzocht, dat dinsdagavond werd uitgezonden, is te zien dat in de nacht van vrijdag op zaterdag een persoon in donkere kleding een explosief neerlegt bij een woning. Dat veroorzaakte een flinke klap. De dader vlucht weg. Niemand raakte gewond.

Een dag later werd hetzelfde huis aan de Jacques Dutihlweg doelwit van een explosie. De woning was op dat moment al gesloten. Op de beelden is te zien dat een persoon, wederom in donkere kleding, een explosief achterlaat en dat filmt. Ook van de explosie in Capelle aan den IJssel in de nacht van zondag op maandag zijn beelden vrijgegeven. Daarop is te zien dat een persoon een explosief, dat aan een baksteen gebonden is, een woning in gooit. De schade is enorm.

De politie hoopt dat een of meerdere verdachten wordt herkend. Mensen met beelden worden opgeroepen om hun materiaal te delen met de politie.Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 22 februari 2024