Nieuwe band Cape Sleep in Zwaardvis 2 maart

  • donderdag 22 februari 2024
  • Willem de Waard

Zaterdag 2 maart is de gloednieuwe band Cape Sleep te horen tijdens de wekelijkse editie van het programma Zwaardvis bij Radio Capelle. Het is de nieuwe band van de Utrechtse artiest Kim Janssen. Hij bracht eerder drie albums onder zijn eigen naam uit. 'Video Days' is het debuut van Cape Sleep en vormt een lofzang aan de popcultuur uit het verleden. Onder de nieuwe naam Cape Sleep omarmt Kim zijn wens om in een band te spelen. Omringd door muzikanten en vocalisten als Remy van Kesteren en leden van Klangstof en Moss. Met het album 'Video Days' doet hij een stap weg van zijn  autobiografische liedjes en deelt hij sprookjesachtige verhalen vol met personages die van plaats naar plaats zwerven.

Het album bruist van nostalgie. Een liefdesbrief aan de popcultuur uit het verleden met eindeloze verwijzingen naar alles van oude Westerns en Disney-films uit de jaren ‘90 tot REO Speedwagon-nummers en musicals van Lerner en Loewe. Onder een regen van glinsterende synths mengen gedempte discogitaren zich met stampende drums, warme piano’s, een incidentele klavecimbel en een verdwaald jongenskoor. Het album is een draaideur van personages die de Savoye in het New York van de jaren 40 verlaten. De zomers alleen doorbrengen in extravagante hotels, op zoek zijn naar verloren steden in het Amazonegebied, schouder aan schouder staan met sterren uit de Gouden Eeuw van Hollywood en sluipen door musea in de nacht. Het album reist door flarden synthpop uit de jaren 80 en soft rock met strijkers uit de jaren 70, terwijl de algehele toon doet denken aan hedendaagse pop uit de jaren 50. Een lichtelijk naïeve kijk op liefde, vriendschap en de wereld in het algemeen.

Video Days is Kims meest gefocuste en aangrijpende werk tot nu toe en blijft tegelijkertijd trouw aan zijn gebruik van een breed scala aan instrumenten en het uitnodigen van een grote reeks gasten. Het album bevat bijdragen van onder meer Remy van Kesteren, leden van Klangstof en Moss en orkestarrangementen van Paul Jacob Cartwright (Father John Misty) uitgevoerd door leden van Stargaze en het Metropole Orkest.

CAPE SLEEP TOUR DATES
23 Feb: De Nobel, Leiden (NL)
10 Mar: Hedon, Zwolle (NL)
14 Mar: V11, Rotterdam (NL)
15 Mar: De Helling, Utrecht (NL)
17 Mar: Paradiso, Amsterdam (NL)
16 Apr: Café Galao, Stuttgart (DE)
17 Apr: Muzclub, Nürnberg (DE)
18 Apr: Mvz_Wagner, Jena (DE)
19 Apr: Molotow, Hamburg (DE)
20 Apr: Kulturhaus Insel, Berlin (DE)
22 Apr: FZW, Dortmund (DE)
23 Apr: Schon Schön, Mainz (DE)
24 Apr: Lux, Hannover (DE)
Cape Sleep

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 22 februari 2024