Scholieren maakten powerbanken met de zonnepanelen van het Energieloket
- donderdag 14 december 2023
- Rob Nieuwveld
Toen het Energieloket moest verdwijnen van het Amnestyplein was de gedachte wat te doen met de zonnepanelen op het dak. De gemeente ging op zoek naar manieren om de zonnepanelen opnieuw te gebruiken. Daar is men in geslaagd.
Een voorwaarde was dat het onderwijs en jongeren betrokken moesten worden. Zo ontstond onder andere het idee om samen met leerlingen van het Comenius Beroepsonderwijs Capelle en EYE College picknicktafels van zonnepanelen te maken: een powerbank. Daar is het bedrijf Boldz bij gehaald. Dat bedrijf staat voor circulair ondernemen en geeft zonnepanelen een nieuwe functie.
Er zijn vier powerbanken gemaakt voor op de schoolpleinen van Comenius en Eye. Wethouder Sjoerd Geissler (Duurzaamheid) is erg blij met het hergebruik: “Alle zonnepanelen krijgen een tweede leven: er worden hoogwaardige producten van gemaakt in plaats van afgeschreven. Zo voorkomen we dat het afval wordt. Daar zijn we ontzettend trots op! Mooi dat de scholen en de leerlingen hier op een educatieve en enthousiaste manier aan mee hebben gewerkt.”
Op vijf andere locaties in de gemeente worden dezelfde powerbanken als op de schoolpleinen geplaatst. In Fascinatio, bij de Watervallei in het Schollebos, voor het Capelse Energieloket, naast Restaurant De Beren én bij de onlangs gerealiseerde nieuwe JongerenOntmoetingsPlek (JOP) in Capelle-West. Wethouder Geissler over deze laatste locatie: “Bij een JOP ontmoeten jongeren elkaar en hoe handig is het om dan even je telefoon op te laden! Natuurlijk mag iedereen de powerbank gebruiken: het is een fietsknooppunt waar dagelijks veel mensen langs komen. Onze Capelse Jongerenraad stelde voor om bij alle JOP’s een powerbank te zetten. Een uitstekend idee! De powerbank van JOP Capelle-West gaat om de paar maanden ‘op reis’ langs de andere JOP’s, totdat er voldoende powerbanks zijn gefabriceerd voor alle JOP’s.”
Na het maken van de powerbanken zijn er nog 39 zonnepanelen over. Deze worden geplaatst op de gymzaal aan de Gong in Schollevaar. Daar is Stichting ZonNext bij betrokken, die stichting geeft gebruikte of restpartijen panelen een maatschappelijke bestemming en zorgt dat deze zonnepanelen weer zo goed mogelijk werken. Zo voorkomen ze dat gebruikte zonnepanelen bij het afval terecht komen.
Foto: Jan Kok