Vooruitblik showcasefestival Left Of The Dial in Zwaardvis 14 Oktober

  • woensdag 11 oktober 2023
  • Willem de Waard

Van Donderdag 19- t/m zaterdag 21 oktober staat het jaarlijkse Rotterdamse festival Left Of The Dial weer op de kalender. Left of the Dial is een jaarlijks internationaal showcasefestival dat mid-oktober in de binnenstad van Rotterdam plaatsvindt. Het laat een dwarsdoorsnede zien van de meest relevante alternatieve artiesten van dat moment.

Ontstaan
Rotown, het poppodium aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam, is in 2018 met de organisatie van Left of the Dial begonnen. Het zomerfestivalseizoen loopt tegenwoordig ver tot in september waardoor het aantal bands dat in oktober een clubtour wil doen enorm groot is. Groter dan Rotown in hun eigen zaal, of in een van de andere zalen die zij programmeren, kwijt kunnen. In zo’n drukke periode is het lastig voor jong talent om op te boksen tegen de bekendere acts. Om alle nieuwe bands toch de kans te geven zich te presenteren aan een groter publiek, besloot Rotown Left of the Dial op te zetten. De locaties waar het festival plaatsvindt zijn naast uiteraard Rotown ook o.a. Worm, Centraal, Arminiuskerk, Roodkapje, Perron, V11, De Doelen, Paradijskerk en de Waalse kerk,   

Waarom heet het festival Left of the Dial?
Het festival is vernoemd naar een nummer van The Replacements. ‘Left of the Dial’ is een verwijzing naar Amerikaanse radiostations. Om de beste alternatieve muziek te vinden, moest je de knop op je radio naar links draaien. Dat sloot perfect aan bij het festival. Bovendien is The Replacements een van de beste bands van de wereld. Dat was ook een prima reden om een festival naar hen te vernoemen. Op Left of the Dial zijn alle bands even belangrijk. Er zijn geen headliners en misschien heeft nog niet iedereen het op dat moment door, maar op de ene dag spelen net zulke goeie artiesten als op de andere dag. 

In 2020 kon Left of the Dial als fysiek festival op het allerlaatste moment niet doorgaan. Het festival had een ontheffing, maar de pandemie laaide op en drie dagen voor aanvang werd noodgedwongen de stekker uit het evenement getrokken. Om toch iets te kunnen doen heeft men in 2020 een parallel universum gecreëerd waarin Left of the Dial wel doorging. Dat universum is nog steeds te zien en was de inspiratiebron voor Left of the Dial TV in 2021. De gedachte erachter was simpel: pandemie of niet, Left of the Dial TV kan altijd doorgaan. Daarom werd er in 2021 tijdens het festival 72 uur lang een tv-programma uitgezonden. In de voorafgaande zomer heeft de Left of the Dial-crew eindeloos veel filmpjes gemaakt en die zijn gecombineerd met videoclips en live sessies te zien op deze website. De beste items zijn nog steeds terug te kijken. Ook na de coronajaren zal Left of the Dial TV elk jaar terugkeren. 

Het alternatieve muziek- en infoprogramma Zwaardvis van Radio Capelle besteedt tijdens de uitzending van 14 - en 21 oktober aandacht het het festival d.m.v. een interview met de organisatie en heel veel spannende, nieuwe veelbelovende acts die op het festival kan zien.
Left of the Dial - 19, 20 & 21 October 2023 - Rotterdam, NL

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 11 oktober 2023