Zo gaat de nieuwe Capelse wijk Rivium er ongeveer uitzien

  • dinsdag 18 juli 2023
  • Rob Nieuwveld

De uitwerking van de plannen van de gemeente en de ontwikkelaars om van het bedrijventerrein Rivium in Capelle naar een bruisende stadswijk te gaan krijgen steeds meer vorm. Foto impressies van de nieuwe wijk werden vrijgegeven voor publicatie. 

De gemeente Capelle aan den IJssel en de vijf ontwikkelaars Zuiver Vastgoed-Novaform, Magis Real Estate, Waterford, Redevco Living en Woonfront-FiMek hebben afspraken gemaakt hoe Rivium de komende jaren te ontwikkelen tot een bruisende wijk waar gewoond en gewerkt kan worden. Zo gaat een deel van de huidige Rivium Boulevard eruitzien, volgens de impressie hierboven en hieronder. Nu nog veel auto's en vrachtverkeer, straks geen verkeer in dit deel van die Rivium Boulevard, meer wonen en de buitenruimte gebruiken voor een wandeling, een terrasje pakken en elkaar ontmoeten. Een aantal kantoorpanden wordt omgebouwd tot woningen, andere gebouwen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De gebouwen krijgen verschillende hoogtes waarbij de twee grootste woontorens tot ruim 130 meter hoogte kunnen stijgen. De meeste woontorens krijgen een hoogte van rond de 70 meter.

Rivium telt in de toekomst ongeveer 5.500 woningen. Dit zijn koop- en huurwoningen in verschillende prijscategorieën. Ook wordt er ruimte gemaakt voor voorzieningen op het gebied van horeca, zorg, sport, onderwijs en recreatie. Groen en duurzaamheid spelen een belangrijke rol in de plannen. Er wordt daarnaast ruim baan gemaakt voor fietsers en voetgangers én openbaar vervoer, zoals de ParkShuttle, de waterbus en de watertaxi.

Harriët Westerdijk, verantwoordelijk wethouder voor Rivium is positief gestemd over de ontwikkelingen om een bruisende stadswijk te maken van Rivium: “In Capelle gaan we volop door met het ontwikkelen van woonplannen. Dat is belangrijk want veel mensen uit Capelle en de regio zijn op zoek naar woningen. De samenwerking met de ontwikkelaars en alle andere betrokkenen loopt voorspoedig. De start van de bouw is voorzien in 2026. Het maken van een plan voor een nieuwe wijk is niet eenvoudig. Gelukkig zijn we het eens over steeds meer details, zoals hoogte en infrastructuur. Het is ook prettig dat het Rijk fors wil investeren als het gaat om openbaar vervoer en infrastructuur.” 

Na de zomervakantie volgen er diverse informatieavonden voor bewoners en ondernemers. Natuurlijk wordt de gemeenteraad, die de basiskaders voor Rivium al heeft vastgesteld, actief betrokken bij de plannen en uiteindelijke besluitvorming. Ook wijkplatforms als de Capelse WOP's van Capelle-West, 's-Gravenland en Fascinatio worden geïnformeerd en betrokken.

Waarschijnlijk in het najaar van dit jaar worden de overeenkomsten tussen de gemeente en de projectontwikkelaars getekend en kan het verder met de uitvoering.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 18 juli 2023