Minder zwerfafval in Capelle via doneerringen voor statiegeld op flesjes en blikjes

  • dinsdag 6 juni 2023
  • Rob Nieuwveld

Capelle beschikt sinds kort over 10doneerringen aan afvalbakken. In een ijzeren ring - de doneerring - rondom
de afvalbak kun je je flesje of blikje achterlaten, iemand anders pakt het op en levert het in voor het statiegeld. Zo heb je minder zwerfafval of restafval en ben je ongemerkt met elkaar duurzaam bezig.
.

Initiatiefnemer is raadslid voor Leefbaar CapelleAlain Molengraaf. Voor Radio Capelle legt hij uit hoe het idee ontstaan is: "Ik passeerde een doneerring in Breda en vroeg me af wat het was. Na wat Googlen kwam ik erachter wat het was en zag ik dat ze in Duitsland en langzaamaan ook in veel Nederlandse steden worden gebruikt. Veel van de blikjes en flesjes die snel als tussendoortje worden gekocht eindigen in de prullenbak (of daarnaast), dat is zonde van het statiegeld en een gemiste kans om te recyclen. Ik ben heel blij dat ze er nu zijn. Het is echt een win-win in mijn ogen, past goed bij onze doelstellingen voor circulaire economie en levert een extraatje op voor de inleveraar".

Wethouder Sjoerd Geissler ziet het als eenmultifunctioneel middel: “We willen een schone gemeente zijn en het inzetten van de doneerring kan daar positief aan bijdragen. We hopen dat het idee om een ander te steunen met jouw statiegeld, mensen stimuleert om de blikjes en flesjes in de ring te plaatsen. Daarmee voorkomen we niet alleen onnodig afval maar kijken we ook wat meer naar elkaar om''.

Er zijn in totaal 10 ringen geplaats, verspreidover de hele gemeente. Daarbij is gekozen voor goed zichtbare afvalbakken op locaties waar veel mensen samenkomen:

•    In en rondom Winkelcentrum deTerp
•    In het Schollebos (bij het Pannenkoekenhuis en de Skatebaan)
•    Rondom Winkelcentrum de Koperwiek 

Foto: Jan Kok met links Alain Molengraaf, rechts Sjoerd Geissler

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 6 juni 2023