Capelse campagne wijst inwoners op risico's van te veel onbeschermd zonnen

  • donderdag 25 mei 2023
  • Rob Nieuwveld

Cijfers in de Kankeratlas laten zien dat het aantal huidkankerpatiënten in Capelle aan den IJssel 19% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Gezien die cijfers is de gemeente een informatiecampagne gestart om Capellenaren op de risico's te wijzen van de gevolgen van onbeschermd zonnen, naast de voordelen.

De zon zorgt voor energie en de aanmaak van gelukstofjes. Door zon maakt je huid ook vitamine D aan. En dat is weer goed voor je botten, je tanden en je weerstand. Maar zonnestralen kunnen ook schadelijk zijn!

Helaas schijnt er al snel te veel zonlicht op je huid, waardoor je huid beschadigt. De grote boosdoener is Uv (ultraviolette)-straling. Uv-straling bestaat uit:

  • Uv-A: straling waardoor je huid veroudert
  • Uv-B: straling die ervoor zorgt dat je verbrandt
  • Uv-C: deze straling is erg schadelijk, maar wordt tegengehouden door de ozonlaag

Uv-straling vergroot het risico op huidkanker. Het beschadigt namelijk je DNA. Het aantal mensen met huidkanker neemt snel toe: elk jaar komen er 77.000 mensen bij. Door elke twee uur (of vaker) te smeren met zonnebrandcrème bescherm je je huid tegen Uv-stralingen.

Op twee plaatsen in Capelle is een zonnebrandpaal geplaatst waar gratis zonnebrandcrème gepompt kan worden, in het Schollebos bij de Watervallei en bij de Hoekenflats. Omdat het niet nodig is om 's avonds of 's nachts gebruik te maken van zonnebrandmiddel schakelen de palen automatisch aan en uit.

Zonnebrandcrème is vaak best duur, ook al is een goedkoper zonnebrandmiddel net zo goed als een dure fles. Helaas heeft niet iedereen de financiële middelen om zonnebrandmiddel te kopen. Wethouder Volksgezondheid en preventie Marc Wilson vindt het belangrijk dat zonnebrandcrème voor zoveel mogelijk Capellenaren beschikbaar is: "Voorkomen van zonschade is beter dan genezen. En door goed insmeren kan een hoop ellende voorkomen worden. Een groep Capellenaren heeft het financieel niet breed en moet keuzes maken waar zij geld aan uitgeven. Zonnebrandcrème staat dan niet bovenaan het boodschappenlijstje. Dat geldt zeker voor de Capellenaren die gebruik maken van de Voedselbank. Daarom ben ik blij dat we 400 flessen zonnebrandmiddel hebben kunnen doneren aan de Capelse Voedselbank." 

Op de social media kanalen en de website van de gemeente Capelle aan den IJssel is meer informatie te vinden over de risico's en de feiten en fabels over zonnen en de gevolgen ervan.
https://www.capelleaandenijssel.nl/hoe-vaak-smeer-jij-je-in-met-zonnebrandcreme

Foto: Frank de Roo

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 25 mei 2023