Zo staat Capelle stil bij Dodenherdenking

  • donderdag 4 mei 2023
  • Rob Nieuwveld

Op 4 mei worden jaarlijks de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, andere oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de diverse vredesmissies herdacht. Ook in Capelle is een programma rondom Dodenherdenking. 

Het thema van 4 en 5 mei is dit jaar 'Vrijheid in verbondenheid'. Het comité 4 en 5 mei wil met dit thema benadrukken dat onze vrijheid onlosmakelijk verbonden is met de vrijheid van de ander. "De oorlog in Oekraïne toont hoe kwetsbaar vrijheid is en sterkt het Nationaal Comité in zijn opdracht om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen", aldus het Nationaal Comité.

Capels programma
Om 19:00 houdt burgemeester Oskam een toespraak in de Nieuwe Westerkerk, tijdens de herdenkingsdienst die daar wordt gehouden. Er zullen twee orgelstukken van Herbert Howells door Vida Vocalis worden gespeeld, waarna de drie winnaars van de gedichtenwedstrijd tussen leerlingen van groep 8 hun gedicht voordragen.

Nadat er twee orgelstukken van Edward Elgar zijn gespeeld door Vida Vocalis en het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus zijn gezongen, vertrekt om 19:30 de stille tocht naar de oude begraafplaats in Capelle-West. Op de oude begraafplaats worden rond 19:45 gedichten van de winnaars van de gedichtenwedstrijd onder Capelse scholen voorgedragen, waarna de Capelse kranslegging begint.

Na de twee minuten stilte om 20:00 zal het wederom het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus worden gezongen.

Kun je er niet bij zijn?
Radio Capelle maakt van 18-20 uur vandaag een speciale uitzending over de dodenherdenking in Capelle aan den IJssel. Eelco de Bruin presenteert het programma. Verslaggever Rob Nieuwveld doet live verslag bij de Nieuwe Westerkerk en de begraafplaats en de bijeenkomst in de kerk is live te horen. Er zijn gesprekken met betrokkenen en we brengen de gedichten die gebracht worden. 

Tussen 18 en 19 uur hoor je gesprekken met veteraan Henry Marotel, die in 1981 in Libanon diende, en Carlo Bonte, die al ruim 40 jaar bij de herdenkingsbijeenkomst op begraafplaats Capelle-West betrokken is. Om 19:00 zal in de uitzending het programma vanuit de Nieuwe Westerkerk worden uitgezonden.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 4 mei 2023