Inschrijven voor gedichtenwedstrijd Comité 4 en 5 mei kan nog tot en met 7 april

  • woensdag 5 april 2023
  • Rob Nieuwveld

Ook de Capelse tak van Comité 4 en 5 mei roept kinderen en basisscholen weer op om mee te doen aan de jaarlijkse gedichtenwedstrijd. Dat is een landelijk initiatief met als beste voorbeeld de voordrachten bij de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam. De inzenders van de beste twee gedichten in Capelle mogen hun werk voordragen tijdens de herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument op 4 mei. 

Bij Radio Capelle vertelde Bernard Geise van het Capelse Comité 4 en 5 mei over de oorsprong en basis van de Capelse gedichtenwedstrijd: "Het loopt parallel met wat er landelijk gebeurt. Daar heb je op 4 mei natuurlijk de gedichten op de Dam. Die worden voorgelezen door de onderbouw van de middelbare scholen. En dat is de uitstraling die het ook heeft gehad naar de scholen in de diverse steden. Ook de eigen begraafplaats met een eigen monument wordt daarvoor gebruikt. Bij ons in Capelle is het zo dat de gedichten die winnend zijn, worden voorgedragen bij de 4 mei herdenking bij het monument op de Oude begraafplaats bij Capelle-West. En we hebben ingesteld dat we dat ook doen bij het bevrijdingsconcert op 5 mei."

Hoe is het met het kweken van interesse op de basisscholen om aan deze wedstrijd mee te doen?
Erik Harinck van het Comité 4 en 5 mei: “Het mooie van poëzie is dat je bij de kinderen in die klassen, als je daar spreekt, je ziet dat het iets raakt. Ze worden getroffen door de kracht van taal. We waren deze week bij De Triangel en De Fontijn geweest. Dan zie je als je aan die leerlingen vraagt wat de verschillen zijn tussen een gewone zin, zoals wij hier nu praten, en een dichtregel. Dan zie je ze worstelen van ‘dat moet iets zijn wat een gedicht bijzonder maakt’. Dan komen ze al heel snel erop dat door zo'n prachtige zin te maken, het veel meer naar het hart toe gaat. En dat is wat ik prachtig vind aan poëzie. En dat hoort bij zo'n herdenking op 4 mei. Je wilt dat daar iets klinkt, los van alle formele uitspraken die daar gedaan worden. Er moet iets komen waardoor iedereen even naar binnen gaat en denkt van ‘wat gebeurt hier’?”
 
Het comité - bestaande uit Bernard Geise, ErikHarinck, Theo Smit en Jan van der Zee – heeft scholen benaderd en bezocht. Vrijdag 7 april is de uiterste inleverdatum.  Dan moet het echt wel bij het comité zijn. 

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 5 april 2023