Twee informateurs aan de slag bij het Hoogheemraadschap om tot nieuw bestuur en coalitieakkoord te komen

  • woensdag 29 maart 2023
  • Rob Nieuwveld

Bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zijn twee informateurs benoemd. De grootste partij, Water Natuurlijk,  heeft Ria Oosterop en Aletta Hekker als informateurs gevraagd te onderzoeken hoe te komen tot een stabiel dagelijks bestuur. Ook dient er een coalitieakkoord te komen met ruim draagvlak in het algemeen bestuur. Alle twaalf partijen in het algemeen bestuur hebben hiermee gisterenavond ingestemd. Beide dames hebben een D66 achtergrond, net als Josien van Cappelle, lijsttrekker van Water Natuurlijk.

De informateurs spreken in twee informatierondes met alle partijen. De uitkomsten van deze gesprekken verwerken zij in een advies over het vervolg van de formatie aan het algemeen bestuur. Ria Oosterop en Aletta Hekker presenteren hun bevindingen en advies in een openbare vergadering. De streefdatum voor deze bijeenkomst is 25 april 2023. Partijen verwachten tijdens deze vergadering tot afspraken te komen over het vervolg van de formatie.

Op basis van de uitkomsten van deze informatiefase kan als vervolgstap een formateur worden aangesteld. De formateur begeleidt partijen bij het sluiten van een akkoord. Ook doen partijen een voorstel voor een college dat door het algemeen bestuur wordt gekozen.

Ria Oosterop was burgemeester in Graft-de Rijp en voormalig fractievoorzitter namens D66 in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Aletta Hekker was wethouder in Bergen (N-H) en Delft.

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 29 maart 2023