Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen Schieland en de Krimpenerwaard bekend

  • donderdag 23 maart 2023
  • Rob Nieuwveld

Water Natuurlijk was en blijft de grootste partij bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De partij kreeg bijna 20% van alle stemmen en houdt daarmee de zes zetels die het had. De VVD blijft de tweede partij maar levert één zetel in en gaat naar vier zetels. De Partij van de Arbeid behoudt drie zetels. Van de drie nieuwkomers haalden BBB en Partij voor de Dieren elk drie zetels en JA21 één zetel. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de verkiezingen voor dat gebied die vandaag bekend is gemaakt.

Woensdag 15 maart zijn er 254.236 stemmen uitgebracht op kandidaten voor de categorie ingezetenen van het Algemeen Bestuur van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard om de 26 beschikbare zetels te verdelen. Dat zijn ruim 10.000 stemmen meer dan bij de vorige verkiezing in 2019.
 
Donderdagochtend, 23 maart 2023, heeft het centraal stembureau tijdens een openbare zitting de uitslag officieel vastgesteld.

De verdeling van de 26 zetels van het Algemeen Bestuur is per vandaag als volgt. De volgorden is op basis van de kieslijst met tussen haakjes het aantal zetels voor de verkiezingen indien van toepassing.

Water Natuurlijk - 6 (6)
VVD - 4 (5)
PvdA - 3 (3)
50PLUS - 1 (2)
SGP-ChristenUnie - 2 (2)
CDA - 1 (1)
Ons Platteland - 0 (1)
AWP voor water, klimaat en natuur - 2 (1)
Partij voor de Dieren - 3 
BBB - 3
JA21 - 1

Capellenaren in het Algemeen Bestuur zijn Jacqueline Nauta Lemke VVD,  Anneke Heinecke PvdA, Lex Welter AWP voor water, klimaat en natuur en Marcus Breet JA21.

CDA

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 23 maart 2023