Unieke revalidatie-afdeling IJsselland Ziekenhuis officieel geopend: 'Aanwinst voor het ziekenhuis'

  • woensdag 25 januari 2023
  • Max Theodoridis

Een snellere doorstroom voor patiënten die na een ziekenhuisopnamemoeten herstellen; het kan sinds vorige week op de nieuwe revalidatie-afdeling van ouderenzorgorganisatie Lelie Zorggroep in het IJsselland Ziekenhuis. Om deze unieke samenwerking te vieren werd de afdeling maandagmiddag in aanwezigheid van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) officieel geopend. Meneer van der Berg (90) drukte de minister daarbij op het hart dat de nieuwe afdeling 'een aanwinst is voor het ziekenhuis'. 

Ziekenhuizen en ouderenzorgorganisaties werken al langer met elkaar samen, maar vaak nog wel vanuit verschillende gebouwen. Met de nieuwe revalidatie-afdeling van Lelie Zorggroep in het IJsselland Ziekenhuis komt daar nu verandering in. De afdeling beschikt over een- en tweepersoonskamers voor in totaal 36 patiënten, met onder meer een ruime fysioruimte om de hoek.

Minister Kuipers, die aanwezig was om de afdeling officieel te openen, is vol lof over de afdeling die Lelie Zorggroep en het IJsselland Ziekenhuis samen hebben weten neer te zetten: “Lelie Zorggroep en het IJsselland Ziekenhuis bewijzen met hun samenwerking dat je zo snel mogelijk de juiste zorg kunt krijgen op de juiste plek, zonder iemand daarvoor van hot naar her te hoeven sturen.”

‘Aanwinst voor het IJsselland Ziekenhuis’
Meneer van der Berg (90), die al twee jaar worstelt met lopen, is een van de nieuwe bewoners van de revalidatie-afdeling. Om weer op krachten te komen, krijgt hij hier drie à vier fysiobehandelingen per week. Bijvoorbeeld op een fiets met een speciaal trainingsprogramma: “Je bent nergens beter af dan hier. Ik heb in Dijkzigt en in het Franciscus ziekenhuis gelegen, maar daar hebben ze deze faciliteiten niet”, vertelt hij blij.


Meneer van der Berg is in zijn nopjes met de faciliteiten op de nieuwe revalidatie-afdeling

Van een huiskamer met grote televisie, spelletjes en voldoende tijdschriften tot aan een fysioruimte met allerlei verschillende toestellen die moeten helpen bij het herstel; alles is hier aanwezig: “Het is hier echt gespecialiseerd op je revalidatie, om je weer op gang te krijgen. Een aanwinst voor het IJsselland Ziekenhuis vind ik en dat heb ik ook tegen de minister gezegd. Ik zie andere mensen hier hun best doen, die werken zich echt in het zweet!”

Passende zorg
De intensieve samenwerking tussen Lelie Zorggroep en het IJsselland Ziekenhuis startte in 2020. Sindsdien is er een polikliniek van het IJsselland Ziekenhuis bij verpleeghuis Pniël in Kralingen ingericht én staat er sinds vorige week maandag dus deze gloednieuwe revalidatie-afdeling.

Een mooie ontwikkeling, zo vindt ook bestuurder Hendrik Jan van den Berg van Lelie Zorggroep: “Door de komst van deze afdeling kunnen wij onze cliënten nu passende zorg aanbieden wanneer ziekenhuiszorg niet (meer) nodig is. Maar het biedt ook extra mogelijkheden op momenten dat de zorg juist weer moet worden opgeschaald voor een patiënt. Op zo’n moment kunnen wij dan heel laagdrempelig een ziekenhuisspecialist invliegen en in overleg met onze medewerkers kijken wat de patiënt precies nodig heeft.”

Radio Capelle was maandagmiddag aanwezig bij de officiële opening:Naast een snellere doorstroom van het ziekenhuis naar de revalidatie-afdeling, moet de samenwerking er ook voor gaan zorgen dat patiënten sneller kunnen terugkeren naar huis. "Omdat we als Lelie zorggroep ook wijkverpleging bieden, kunnen we mensen sneller helemaal naar hun vertrouwde plek thuis begeleiden. De lijnen terug naar ons of naar het ziekenhuis blijven daardoor kort. Voor een aantal afdelingen zoals orthopedie en geriatrie hebben we daarom zelfs zorgpaden ontwikkeld. Zo is revalideren bij onze afdeling onderdeel van de behandeling in het ziekenhuis.”

Daarnaast zijn er op de afdeling permanent vier bedden gereserveerd voor kortdurend verblijf van patiënten die in het ziekenhuis komen en niet direct naar huis kunnen. “De eerste weken van de afdeling wordt daar al dankbaar gebruik van gemaakt. Zo voorkomen we dat mensen onnodig lang in het ziekenhuis moeten verblijven.” 

‘Druk op de zorg steeds groter’
Volgens Albert van Wijk, bestuurder van het IJsselland Ziekenhuis, zijn dit soort samenwerkingen tussen ouderenzorgorganisaties en ziekenhuizen broodnodig, aangezien de druk op de zorg steeds groter wordt: “We zien de gevolgen van de vergrijzing elke dag toenemen. Dat vertaalt zich in druk op de zorg en vraagt om actie. De nieuwe revalidatie-afdeling is hier een mooi voorbeeld van.”

Dat de afdeling er nu is, is dan ook niet alleen een opsteker voor patiënten, maar ook voor zorgmedewerkers in de gehele regio. “Het is uniek dat deze afdeling echt in het ziekenhuis is gevestigd”, zegt voorzitter van koepelorganisatie de Rotterdamse Zorg en bestuurder van het Franciscus Gasthuis Marjolein Tasche. “Dat zorgt er niet alleen voor dat de doorstroom van patiënten verbeterd wordt, maar biedt ook kansen voor medewerkers van aangrenzende werkgebieden om bij elkaar in de keuken te kijken en van elkaar te leren.”

Integraal Zorgakkoord
De opening van de revalidatie-afdeling is zeker niet de laatste samenwerking tussen Lelie Zorggroep en het IJsselland Ziekenhuis. Samen werken zij momenteel aan meerdere projecten waarbij wordt gebouwd aan de zorg van morgen. Daarmee wordt ook geanticipeerd op het realiseren van de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dit akkoord heeft als doel om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 25 januari 2023