Gemeente grijpt in na reeks ongelukken op de Hobo; maximumsnelheid omlaag naar 30km/u

  • maandag 16 januari 2023
  • Max Theodoridis

De maximumsnelheid op de Hobo in Capelle Schollevaar wordt binnenkort teruggebracht van 50 km/u naar 30 km/u. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in een brief na vragen van GroenLinks-fractievoorzitter Mediha Aktas. Het besluit is genomen vanwege meerdere aanrijdingen op de Hobo, waarbij vorige maand nog een 86-jarige fietser om het leven kwam. 

De oversteekplaats op de Hobo, die kruist met het fiets- en voetpad Kapellekensbaan, staat bij bewoners al langer bekend als een gevaarlijk verkeerspunt vanwege het slechte overzicht. In 2021 werden daarom al maatregelen genomen zoals het verbreden van de oversteekplaats zodat fietsers en voetgangers in twee etappes kunnen oversteken. Ook de rijstroken werden hierbij iets versmald om de snelheid van het autoverkeer hier iets te verlagen.


In 2021 werd de oversteekplaats nog verbreed zodat fietsers en voetgangers in twee etappes kunnen oversteken

Snelheidsverlaging en plateaus in de weg
Gezien het ongeluk met de 86-jarige fietser en een incident waarbij afgelopen mei nog een kind op de fiets werd geschept door een auto, bleken de eerder genomen maatregelen niet voldoende. Om de verkeersveiligheid op dit kruispunt te vergroten, wordt de maximumsnelheid binnenkort dan ook teruggebracht van 50 km/u naar 30 km/u. Ook op de andere twee 'lussen' in de wijk Schollevaar zal deze snelheidsaanpassing worden doorgevoerd. "De weg wordt dan zo goed als mogelijk ingericht conform de eisen die aan een 30 km/u weg worden gesteld, zoals de aanleg van plateaus in de weg", valt te lezen in de brief van het college.

Lees ook: Man (86) overleden bij aanrijding met auto op Hobo

Geen verdere maatregelen
Naast vragen over de maximumsnelheid stelde GroenLinks-fractievoorzitter Mediha Aktas ook de vraag of het college bereid is hoge verkeersdrempels te plaatsen op de Hobo. Vanwege het rijden van de RET bussen over deze weg blijkt dat echter niet mogelijk: "De RET rijdt met bussen die uitgevoerd zijn met een lage vloer. Daardoor kunnen mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen gemakkelijk de bus in of uit. Het nadeel aan deze bussen is dat ze erg laag over de weg rijden en zij kunnen gewone drempels dus niet nemen. Dan raakt de onderkant van de bus de weg en dit geeft schade."


Door de hoge schutting is vooral vanaf de linkerkant lastig te zien of er auto's vanuit de Hobo naderen

Naast het ontbreken van verkeersdrempels zou GroenLinks ook graag zien dat er haaientanden voor automobilisten komen op het gevaarlijke kruispunt. Toch is ook deze maatregel volgens het college niet wenselijk: "Het autoverkeer kan niet goed de Kapellekensbaan in zien door een schutting met een klimopbegroeiing. Wanneer fietsers voorrang hebben, zijn zij meer geneigd de voorrang ook te nemen. Zij kijken dan niet altijd of een auto hen wel gezien heeft of vaart mindert om de fietsers voorrang te geven. Het is om deze reden erg belangrijk dat autoverkeer de fietsers ruim van te voren kan zien aankomen. Mede door de schutting is dit niet mogelijk en fietsers in de voorrang is hier dus niet verstandig."

Al langer overleg over verlaging maximumsnelheid
Dat de maximumsnelheid nu verlaagd wordt heeft niet alleen te maken met de recente ongevallen in Schollevaar. Zo is er al sinds 2016 overleg tussen bewoners en de gemeente om de maximumsnelheid ook bij de Reidans en het Filomeentje Erf  - een belangrijke fietsroute voor naar school gaande kinderen - te verlagen naar 30 km/h. Dat resulteerde eerder al in een herinrichting door het gebruik van klinkers en gelijkwaardige kruispunten. Hierbij werden kruispuntplateaus (drempels met een vlak gedeelte tussen de op- en afrit) toegepast.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 16 januari 2023