Capelse duikers halen mobieltje van overleden fietser uit sloot waarin hij doodvroor

  • donderdag 22 december 2022
  • Max Theodoridis

Duikers van Recovery Divers uit Capelle aan den IJssel hebben donderdagmiddag de mobiele telefoon van de 31-jarige Roemeense IT-er Nicolaie Hortoc uit de sloot langs Hossenbosdijk in Brielle weten te halen. De man kwam eind vorige week in de sloot om het leven na een avondje stappen. Zijn vriendin vroeg de duikers via Facebook om hulp omdat de telefoon kwijt was en hij die altijd bij zich gehad zou hebben.

Duiker Jochem zag donderdag een berichtje op Facebook dat de vriendin van de Roemeen de duikers om hulp vroeg. "Het eerste wat je doet is bellen", vertelt hij tegen RTV Rijnmond. "Mijn partner werkt bij de politie en die herkende de zaak in Brielle. Ze wist dat daar zaterdag een man in de sloot gevonden was. Doodgevroren. Een voorbijganger zag zijn fiets en zijn hand boven het ijs uitsteken."

Daarna ging hij googelen. "Het eerste wat je doet is zoeken naar de plek waar de telefoon kan liggen. Ik heb de foto's in de media grondig bestudeerd. Toen we aankwamen bij de Hossenbosdijk in Brielle zagen we dat er rozen en kaarsjes stonden op de plek waar hij van het talud af was gegleden."

Vandaaruit zijn Jochem en zijn vriend Dave, die ook duiker is, gaan zoeken. ,,We begonnen bij het einde van de sloot en werkten naar het midden toe. Eerst haalde ik alleen maar blikjes uit het water. Het is geen diepe sloot, zo ongeveer een halve meter diep. Je zakt de bodem in omdat de grond zacht is."

Met een metaaldetector en een pinpointer (een apparaat waarmee je in de bodem kan prikken) zochten de duikers de bodem af op zoek naar de mobiele telefoon. "Na 25 minuten had ik hem. Ik wist het meteen. Ik voelde het. Het oppervlak was glad, anders dan van de blikjes die ik eruit haalde."

Emoties toen mobiel boven water kwam
Hij haalde het object uit de sloot "en ja hoor: het was de mobiel. Toen kwamen de emoties los. Margot was even ergens anders heen gegaan maar ze was er met mensen die haar ondersteunden. Toen ze terugkwam, heb ik haar wel even geknuffeld."

De vaste duikpartner met wie Jochem naar verloren voorwerpen zoekt, is Dave. Hij werkte lange tijd als duiker en fotograaf bij Defensie, en is het gewend om de weg te vinden op onbekend terrein. Maar belangrijker is dat hij door het werk als militair tot in zijn vezels begrijpt hoe belangrijk persoonlijke bezittingen van een geliefde voor de nabestaanden zijn. Hij diende onder andere in Afghanistan, verloor daar een collega en vriend. "Ik heb zijn afscheid daar met de collega's vastgelegd op film. Dat is ook voor de nabestaanden. Het raakt me enorm."

Later werd Dave ingezet voor het filmen en fotograferen van de terugkeer van de overblijfselen van de slachtoffers van vlucht MH17 naar Nederland. Het vliegtuig met daarin veel Nederlandse passagiers werd boven Oekraïne uit de lucht geschoten. De nabestaanden in Nederland konden zo afscheid nemen. Daarna ging hij naar Oekraïne om de situatie op de plaats des onheils vast te leggen. "Ook door die ervaringen weet ik hoe belangrijk het is voor nabestaanden is om zoveel mogelijk van de laatste momenten van een geliefde terug te kunnen krijgen."


De gevonden mobiel bij de rozen op de plek waar Nicolaie Horcot de sloot in gleed (Foto: Recovery Divers)

Fietspad was spekglad
Wat de telefoon voor de vriendin van de jonge Roemeen betekent, kan hij alleen maar raden. "Niemand weet hoe hij in de sloot beland is. Ze waren tot laat uit geweest en verschillende mensen hadden hem gewaarschuwd niet te gaan fietsen. Het was spekglad. Dat heeft hij blijkbaar toch gedaan."

Wie weet geeft de teruggevonden mobiel uitsluitsel. "Misschien was hij wel een app aan het versturen. Je weet het niet."

De telefoon is naar een specialist gestuurd die gaat proberen het apparaat aan de praat te krijgen. "We hebben een tijdje geleden een drone in Friesland uit het water gehaald. Die is het na een paar dagen weer gaan doen", zegt Jochem. "Het kan dus wel."

Rijk worden Jochem en Dave niet van hun duikwerkzaamheden. Ze doen het vrijwillig: "We vragen alleen vergoeding voor reiskosten en het schoonspoelen van onze apparatuur. Wij vinden het vooral belangrijk om nabestaanden verloren spullen van een geliefde terug te kunnen geven."

Recovery Divers maakte speciaal voor de zoektocht een filmpje:



Dit is een bericht van onze mediapartner RTV Rijnmond

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 22 december 2022