Middelbare scholen in Capelle slaan handen ineen om Capelse Voedselbank te helpen met producten voor een betere kerst

  • dinsdag 6 december 2022
  • Rob Nieuwveld

Het Comenius College, Accent Praktijkonderwijs en het EYE College zijn op 5 december een gezamenlijke actie gestart om de cliënten van de Voedselbank Capelle aan den IJssel richting de kerstdagen een hart onder de riem te steken via het inzamelen van zoveel mogelijk extra producten.

De drie Capelse scholen, de politie en de gemeente Capelle aan den IJssel hebben in juni dit jaar een convenant Veiligheid in- en om de school gesloten voor het voortgezet onderwijs.  Vanuit die samenwerking hebben de scholen gedacht aan meer samenwerken binnen projecten die op verschillende scholen tegelijk aanbieden.

Bas Visser, rector van het Comenius College: ,,In 2021 zijn we op die manier begonnen met een actie voor de Capelse Voedselbank. Nu de inflatie hoog is en de energieprijzen hoog zijn, kwamen we op het idee weer een actie te doen waarbij de mensen uit de wijken verleiden om ook spullen af te geven op scholen voor de Voedselbank. Om mensen van de Voedselbank een betere kerst te laten beleven.’’

Gisteren, 5 december is de actie gestart en die loopt tot woensdag 21 december. Ouders en buurtbewoners kunnen spullen afgeven bij die middelbare scholen aan de balie. Waar is dan vooral behoefte aan?

Marije Stofregen van de Capelse Voedselbank: ,,Houdbare producten, rijst, pasta, zonnebloemolie- of andere bakolie, wasmiddelen, vrouwelijke hygiëne producten, dat is waar met name behoefte aan is. Ook kerstversiering is welkom. Leerlingen van de scholen nemen spullen mee van huis en verzamelen dat in kratten van de Voedselbank die op de scholen staan en zo komt het vanzelf bij ons terecht.”

De actie is niet alleen gericht op de Voedselbank. De scholen kijken ook of hun eigen leerlingen signalen afgeven van financiële problemen in hun eigen omgeving.

Bas Visser: ,,Wat de scholen ook doen is kijken welke leerlingen zelf behoefte hebben aan die spullen. Het komt voor dat de gezinnen van die leerlingen het financieel moeilijk hebben en dat de leerling vanuit een schaamtegevoel dat niet zegt op school. We gaan kijken hoe we op een vertrouwelijke manier toch
die kinderen op onze scholen kunnen bereiken en kunnen helpen. Want naast de actie voor de Voedselbank kijken we dus ook naar wat we voor elkaar op school kunnen doen ook al ligt de nadruk op de Voedselbank.”

Ron De Knegt is al lange tijd werkzaam op het Comenius College en is met zijn milieugroep bezig met sociaal-maatschappelijke problemen: ,,Als Christelijke school hebben we binnen het Comenius al veel maatschappelijke projecten gedaan in deze periode van het jaar, zoals een Sinterklaasmarkt in het teken van het goede doel voor waterputten en tenten. We zien het als functie van onze school om de sociale bewogenheid te uiten. Nu is de nood om ons heen groot dus doen we het voor de eigen gemeenschap. Via de kinderen op school kom je in de huishoudens. Want na de kerstvakantie gaat die milieugroep een kledingruilbeurs
organiseren. Het komt voor dat we tegen een leerling zeggen “doe je jas aan want het is koud” waarop je als antwoord krijgt “ik heb geen jas”. We hopen dat door acties zoals deze we kinderen kunnen helpen, het schaamtegevoel verminderen en we meer samenleven op school.”

Op de foto enkele leerlingen van het Comenius College en v.l.n.r. Bas Visser, Marije Stofregen en Ron de Knegt.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 6 december 2022