Wethouder over het verdwijnen van deelscooters Felyx en GO Sharing: ‘We beraden ons op het vervolg van de pilot’

  • maandag 5 december 2022
  • Rob Nieuwveld

Op 10 oktober startte het project van dedeelscooters in Capelle. 150 scooters kwamen Capelle in van drie aanbieders, Check, Felyx en GO Sharing. De gemeente had daar een duidelijke boodschap bij: als het een puinhoop op straat wordt trekken we de stekker eruit. Bijna 8 weken verder hebben Felyx en GO Sharing zich teruggetrokken uit Capelle, terwijl de gemeente nog bezig is om eventuele parkeervakken vast te stellen.

Wethouder Rik van Woudenberg was zaterdag 3 december te gast in IJssel-nieuws.

De rollen zijn omgedraaid, zo lijkt het. U zou het als gemeente in de gaten houden en nu hebben 2 van de 3 aanbieders zich teruggetrokken. Bent u op de hoogte van de redenen waarom zij zijn gestopt in Capelle?
,,Je gaat een pilot met elkaar aan om een jaar lang iets te proberen om te kijken of deelscooters iets zijn voor Capelle. Ze geven aan dat ze niet tevreden zijn over de resultaten die ze halen. Het zijn bedrijven met een winstoogmerk en de resultaten via het algoritme zullen onvoldoende zijn. Ze vinden het ook jammer hoe de focus van de gemeente ligt op het onderwerp ‘verrommeling’.”

Heeft u het te ingewikkeld gemaakt voor die aanbieders?
,,Dat is de verantwoordelijkheid van de wethouder. Je hebt aan de ene kant de ambities die er zijn om de scooter als vervanging van het autogebruik om dus minder autobewegingen in de stad te krijgen. Aan de andere kant heb je ook de verantwoordelijkheid om de openbare orde te bewaken en die verantwoordelijkheid naar de inwoners uit te spreken. Dat laatste was voor mij een heel helder punt. Uit de reacties die we krijgen en de deelname aan de enquête die we hebben uitgezet voor de parkeervakken, zien we dat het leeft in Capelle. Er zijn al ruim 230 aanmeldingen om mee te doen aan de gesprekken over die parkeervakken.”

Vonden Felyx en GO Sharing uw actie over die parkeervakken wellicht te lastig en heeft dat meegespeeld bij het terugtrekken?
,,We hebben dat enkele weken geleden voorgelegd aan de drie aanbieders en zij wilden daar in eerste instantie aan meewerken. Ze begrijpen dat het een issue is, niet alleen in Capelle. Er was afgelopen week ook een discussie in de Tweede Kamer over het onderwerp. Het speelt dus in heel Nederland.”

Nu is Check nog over, heeft u hen gevraagd wat zij gaan doen?
,,Ik heb dat gevraagd en zij willen graag doorgaan met de pilot. Zij zien kansen en willen ook met de gemeente het gesprek voeren over die parkeervakken. Wij zijn als gemeente ons aan het beraden wat we met deze pilot doen nu er twee partijen gestopt zijn. Ik hoop dat daar snel duidelijkheid over komt.”

Krijgt u uit de reacties van inwoners het gevoel dat het om een generatiekloof gaat? Dat de iets oudere Capellenaren zeggen: ‘wat een rommel op straat’, terwijl de jongeren zeggen dat dit juist de manier van vervoer is die werkt?
,,Ik heb nog geen uitkomst van de enquête gezien want die loopt nog tot 7 december. Het is wel een van de vragen die je zou kunnen stellen. Ik heb wel gezien dat ook mensen ouder dan die jongeren op de scooters rijden en ik heb ook mensen boven die leeftijd gesproken die stellen dat het op zich een goed vervoermiddel is om snel naar een metrostation, treinstation of naar Rotterdam te gaan. In de beste week waren het ongeveer 1.600 bewegingen en nu zijn het er 1.200 tot 1.300 per week. Of dat voldoende is ligt aan de leveranciers van die
deelscooters. Ik kan dat niet beoordelen.”

Gaat Check de hoeveelheid scooters aanvullen tot de 150 die er waren aan het begin van de pilot?
,,Dat is niet de bedoeling. De afspraak was elke leverancier 50 en ik heb nog geen indicatie dat dat anders wordt”, besluit de wethouder.

Het volledige interview met de wethouder is hier te beluisteren.

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 5 december 2022
Geen andere berichten van 2022-12-05 gevonden.