Tussen Kunst & Kitsch-middag eindigt in grote teleurstelling: taxateur komt niet opdagen

  • woensdag 30 november 2022
  • Thomas Bresser

Is het kunst of is het kitsch? Daar probeerden verschillende Capellenaren maandagmiddag een antwoord op te krijgen bij restaurant In den Boekenkast. Met bijzondere oude boeken en bijbels kwamen tientallen Capellenaren in het restaurant bijeen om hun verstofte items te laten taxeren. Maar tot hun grote verbazing liep deze middag uit op een teleurstelling. 

Taxateur Arie Molendijk zou om 14:00 in het restaurant aanwezig zijn om bijzondere boeken, bijbels of atlassen te taxeren, maar bleek onverwachts in het ziekenhuis te liggen. Een van de mensen die op de taxatiemiddag was afgekomen reageerde verbolgen op de afwezigheid van Molendijk: "Ik vind het schandalig. Iedereen doet moeite om zijn boeken op te zoeken en hiernaartoe te brengen en dan komt hij gewoon niet. Op zijn website stonden alle data er gewoon nog op."

Boek uit 1644
Voor een ander is het al de derde keer dat ze een poging doet om haar oude boeken te laten taxeren door Molendijk: "Ik ben twee keer naar Ommoord gegaan en vandaag is de derde keer dat hij er niet is. Hij schijnt in het ziekenhuis te liggen."

De vrouw heeft een boek meegenomen die vertaald is uit het Italiaans uit het jaar 1644.  Het boek is in het Oudnederlands geschreven en kon door de afwezigheid van Molendijk niet worden getaxeerd. Desondanks hoopt de eigenaresse er uiteindelijk toch 1000 euro voor te kunnen vangen. 

Tekst gaat door onder de foto


Vijf-Cents-Blad
Een van de andere geïnteresseerden die maandagmiddag naar de taxatiemiddag kwam nam verschillende 'Vijf-Cents-Bladen' mee uit de jaren 1900. "Het is de voorloper op de huidige krant die we nu kennen. Hierin stonden alle belangrijke berichten van het desbetreffende jaar in één boek."

Hoeveel de bijzondere bladen waard zijn blijft dus nog even gissen, maar dat het blad meer dan vijf cent moet opleveren lijkt in ieder geval een zekerheidje: "Ik hoop er zoveel mogelijk voor te krijgen. We zijn met zijn vieren thuis. Dat zou een leuk extraatje zijn in deze tijd." 

Tekst gaat door onder de foto


Begrip in Taxatiewereld
Sinds 1997 is 'Molendijk boeken', aan de Bergweg in Rotterdam, een begrip in de taxatiewereld. Na vele goedlopende veilingen van oude en zeldzame boeken is hij taxatiedagen gaan organiseren in binnen- en buitenland. Molendijk heeft al meer dan 2500 boeken getaxeerd en ook in Canada en de VS laat hij zijn gezicht geregeld zien. Voor de taxatiemiddag in den Boekenkast vroeg Molendijk vijf euro per tien boeken of seriewerken.

Molendijk liet maandagmiddag na 14:00 weten wegens omstandigheden niet in staat te zijn om tot eind december taxatiedagen te verzorgen. Eind januari hoopt de taxateur in Curaçao weer boeken te kunnen taxeren.

Om er toch wat van te maken besloot Radio Capelle er maandagmiddag maar een eigen variant van een 'Tussen Kunst & Kitsch' aflevering van te maken. Bekijk hieronder de video!


Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 30 november 2022