Capelse Elvira (42) was jarenlang slachtoffer van geweld: 'Het werd een terugkerend patroon in mijn leven'
- vrijdag 25 november 2022
- Max Theodoridis
Op de Internationale Dag tegen Vrouwengeweld is vrijdagmiddag bij het gemeentehuis van Capelle de Orange the World-vlag omhoog gehesen. Wereldwijd, maar ook in Capelle is geweld namelijk nog altijd een veelvoorkomend probleem: "Hier in de stad blijven de meldingen zeker niet beperkt tot alleen fysiek en psychisch geweld. Zo zien we regelmatig ook gevallen van stalking, ouderenmishandeling of schadelijke traditionele praktijken", zegt aandachtfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling Vivian Coelho.
De wereldwijde campagne die onder meer in het teken staat van debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten vindt ieder jaar van 25 november tot en met 10 december plaats. De dagen daartussen worden gezien als de 16 Dagen van Actie om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.
Bekijk in de video hieronder hoe Orange the World vandaag werd ingeleid in Capelle:
Door het hijsen van de Orange the World-vlag hoopt de gemeente dit probleem niet alleen onder de aandacht te brengen, maar ook om vrouwen aan te moedigen om hulp te vragen wanneer zij met geweld te maken krijgen. Zo kunnen vrouwen in Capelle die slachtoffer zijn - of dreigen te worden - onder meer de training ‘Krachtige Vrouwen’ van Welzijn Capelle volgen om weerbaar(der) te worden. Iets waar Elvira Moolenaar (42) nog altijd de vruchten van plukt.
Tot en met 10 december wappert de Orange the World vlag voor het Capelse gemeentehuis (foto: Frank de Roo)
Terugkerend patroon
Als jong meisje verloor Elvira op 15-jarige leeftijd haar moeder, waardoor ze naar eigen zeggen liefde ging zoeken op 'de verkeerde manier'. "Dat begon met een platte hand in mijn gezicht toen mijn allereerste vriendje erachter kwam dat ik met een andere jongen omging. Daar schrok ik toen wel van, maar na die klap kon ik er in ieder geval snel van weglopen."
Nog geen jaar later wordt ze op haar negentiende verliefd op een andere jongen, een loverboy zo blijkt achteraf. Eenmaal van de loverboy af lijken de 'verkeerde' mannen een terugkerend patroon in het leven van Elvira, tot anderhalf jaar geleden. "Mijn vorige relatie was met een man die echt wel een goed hart had, maar hij wilde mijn wensen nooit respecteren. Daardoor ga je constant over je eigen grenzen heen, terwijl je juist 'nee' moet kunnen zeggen op het moment dat je iets niet wil of het ergens niet mee eens bent. Dat liep op een gegeven moment zo erg uit de hand dat hij in bijzijn van mijn kinderen begon te schreeuwen en mij aan mijn pols meesleurde."
Nadat ze de politie op eigen initiatief inschakelt volgen er gesprekken met maatschappelijk werkers. "Toen merkte ik bij mezelf: dit is een bepaald patroon in mijn leven. Ik koos altijd wel een bepaald type man als partner die over mijn grenzen heen ging en waar af en toe ook fysieke uitschieters bij zaten. Daar wilde ik wat aan gaan doen."
Krachtige vrouwen
Door de training 'Krachtige Vrouwen' van Welzijn Capelle te volgen gooit Elvira het roer om en wil ze gedurende een periode van acht weken weerbaar(der) worden. Twee uur per week leert ze hier zowel door specialisten als door lotgenoten hoe je het beste de geweldspiraal in je leven kunt doorbreken. Bijvoorbeeld door op te komen voor jezelf, grenzen aan te geven of door een aantal lessen zelfverdediging te volgen. En dat zorgt anderhalf jaar al voor een heleboel resultaat.
Door de training 'Krachtige Vrouwen' van Welzijn Capelle gaat het nu stukken beter met Elvira
"Ik ben er nog niet, maar ik merk nu wel dat ik vanzelf denk: 'hey hier heb ik helemaal geen zin in', terwijl ik er vóór deze cursus juist eerder voor zou kiezen om iemand maar te pleasen. Ik heb echt geleerd om nu, op een niet agressieve manier, aan te geven wat mijn grenzen zijn. Eigenlijk zoals iedereen dat hoort te doen."
Verschillende activiteiten
Om tijdens Orange the World nog meer vrouwen zoals Elvira te helpen, organiseert Welzijn Capelle nog tal van andere activiteiten. En dat is broodnodig gezien de meldingen van geweld die de organisatie wekelijks binnen krijgt. "Hier in de stad blijven de meldingen zeker niet beperkt tot alleen fysiek en psychisch geweld. Zo zien we regelmatig ook gevallen van stalking, ouderenmishandeling of schadelijke traditionele praktijken", zegt aandachtfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling Vivian Coelho.
Ook op het graffiti-bord in Schollevaar wordt er aandacht gevraagd voor Orange the World
Daarbij is er bij de welzijnsorganisatie zeker ook oog voor de plegers. Door trainingen zoals 'Niet meer door het Lint’ te organiseren worden onder meer handvatten geboden voor zowel slachtoffers als daders om geweld te voorkomen.
Bespreekbaar maken
Ook het bespreekbaar maken van geweld staat centraal tijdens de eerder genoemde 16 Dagen van Actie. Zo is er in CAPSLOC de voorpremière van 2Doc Belaagd! te zien op 8 december. In de documentaire van Nan Rosens vertellen vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, tijdens het uitgaan of thuis.
Met de activiteiten hopen de gemeente en Welzijn Capelle de drempel te verlagen om als vrouw naar buiten te treden in geval van mishandeling. "Schuld en schaamte is iets wat wij heel vaak zien bij slachtoffers, maar weet dat wij er zijn om naar je te luisteren en er voor te zorgen dat het stopt. Niet alleen deze week, maar 365 dagen per jaar", besluit Coelho's collega Jeanneke Holterhues.
Aandachtfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling Vivian Coelho en Jeanneke Holterhues staan met Welzijn Capelle 365 dagen per jaar klaar voor vrouwen die te maken krijgen met geweld.
Vrouwen die zich ook willen aanmelden voor bijvoorbeeld de training 'Krachtige Vrouwen' kunnen een mailtje sturen naar aanmelding@welzijncapelle.nu of de website bekijken voor de actuele data. Ook roept Orange the World iedereen op de ‘medestander pledge’ te ondertekenen. Hiermee geef je aan je te willen inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega. Zelf de pledge ondertekenen kan op www.orangetheworld.nl.