Een vermogen aan nieuwe autobanden en slapeloze nachten door bandenprikker in Capelle: teller staat op ruim 100

  • donderdag 24 november 2022
  • Max Theodoridis

Het zijn onrustige dagen in Capelle aan den IJssel. Woensdagnacht zijn opnieuw tientallen autobanden lek gestoken. De beruchte bandenprikker heeft inmiddels al ruim honderd auto's te grazen genomen. Buurtbewoners zijn gespannen en controleren hun banden voor ze in de auto stappen.

De bandenprikker is een ware plaag in Capelle aan den IJssel. In de nacht van woensdag op donderdag zijn tientallen autobanden lek gestoken aan de Bermweg, de Slotlaan en de Merellaan. Eerder deze week waren zeven auto's aan het Valeriusrondeel het slachtoffer. Voordat de bandenprikker zijn zinnen op auto's in Capelle aan den IJssel zette, was hij actief in Krimpen aan de Lek en de Krimpenerwaard: daar stak hij al ruim honderd autobanden lek.

Lees ook: Bandenprikker blijft al vijf dagen uit handen van de politie, schade soms meer dan 1000 euro

Dat zorgt voor onrust bij inwoners van Capelle aan den IJssel, zo ook bij mevrouw Versteeg. Voordat zij met de auto wegrijdt, controleert ze nu haar banden. "Het is heel vervelend, ik heb meerdere auto's weggesleept zien worden hier. Achter mijn flat ook. Er wordt veel over gesproken. Zeker als ik mijn kleinkinderen naar school breng, daar hebben ze het er veel over", vertelt ze tegen Rijnmond-verslaggever Jacco van Giessen

Haar eigen auto is nog niet getroffen door de bandenprikker. Haar dochter had laatst wel een lekke band, maar die was over een schroefje heen gereden.Hurken, steken, doorlopen
Andere Capellenaren hebben minder geluk dan mevrouw Versteeg. Zoals Isabel Gomez, die boodschappen wilde gaan doen en haar zoontje later vandaag met de auto moet ophalen. Dat kan niet, omdat de bandenprikker ook haar auto te grazen heeft genomen. "Mijn buurman is zo lief om mijn band te vervangen. Ik hoop dat de dader snel wordt opgepakt. Eén keer is leuk, maar twee keer wordt écht vervelend." Voor de dader heeft ze een boodschap: "Zoek een leven!"

Of Bert Kasbergen, die zich afvraagt of de verzekering de schade wel vergoedt. "Ik heb flatrunbanden dus ik kan nog wel naar de garage rijden. Maar ik weet niet of de verzekering de kosten dekt, het is namelijk vandalisme. Ik ga wel bellen, maar het is heel vervelend. Welk doel dient het nou? Wat bezielt je?" Het is gissen voor Bert. Op bewakingsbeelden van zijn buurman heeft hij gezien hoe de dader te werk gaat. Hij loopt langs een auto, hurkt, steekt tweemaal hard in de band en gaat door naar de volgende.

Bekijk in onderstaande reportage van RTV Rijnmond hoe Capellenaren ook vandaag weer lekgeprikte banden aantroffen:Trudy heeft de bandenprikken in het echt gezien. Vlak voordat ze ging slapen, zag ze iemand langsrijden op een scooter die aan het signalement voldeed - 'een lange jongen, met een muts' - waarna ze de politie belde. Ze raadt iedereen aan om binnen te blijven en niet het heft in eigen hand te nemen, maar de politie te bellen als de jongen wordt gespot. Ze hoopt dat hij snel wordt opgepakt. "Het kost een vermogen aan banden." Haar eigen auto is nog geen doelwit geweest.

Zieke geest
De auto van een man uit Krimpen die zijn naam niet wil zeggen is wél getroffen. "En die van mijn buurman. De hele dijk stond op krikken. Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Ik zat de hele tijd te denken: als-ie mijn band maar niet lek steekt. Dan kan ik namelijk niet werken. Vreselijk, wie doet nou zoiets? Een ziek iemand lijkt me."

Maar de een zijn dood is de ander zijn brood. Garagehouder Piet Wim Hak heeft de afgelopen dagen liefst zestien auto's met lekke banden binnengekregen. "Werk is werk, maar op deze manier... Dat geeft een dubbel gevoel." Mensen worden hard getroffen, merkt hij. "Er kwam een klant met drie auto's binnen, allemaal een lekke band. Zo'n bedrijf is dan direct onthand. Ik verkoop liever een paar banden bij een beurt dan aan gedupeerde automobilisten."


Garagehouder Piet Wim Hak heeft zijn handen vol aan autobanden vervangen (foto: Rijnmond)

Vanochtend kreeg Hak een rijschoolhouder in de garage. Hij wilde met een cursist op pad, maar de lesauto had een lekke band. Het betekent gemiste inkomsten voor burgers én kleine ondernemers. "Het is ook een beetje de vraag wie zoiets doet. De dader moet toch wel een bepaalde zieke geest in zijn hoofd hebben om honderden banden lek te steken."

Inmiddels neemt de politie de zaak erg serieus. Woensdagnacht was er in Capelle aan den IJssel veel politie zichtbaar, op zoek naar de bandenprikker. Ondanks het blauw op straat wist de dader dus toch toe te slaan.

Dit is een bericht van onze mediapartner RTV Rijnmond

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 24 november 2022